Ukrajina žádá o vydání 28 ruských žoldnéřů zadržených v Minsku

Ukrajinská generální prokuratura oficiálně požádala Bělorusko o vydání 28 údajných ruských žoldnéřů, včetně devíti ukrajinských občanů, zadržených u Minsku v předvečer prezidentských voleb. Oznámila to ve středu ukrajinská televize 112. Prokuratura podle ní zmíněné žoldnéře podezírá z členství v teroristické organizaci, tedy z toho, že se na východě Ukrajiny aktivně zúčastnili po boku proruských separatistů bojů proti vojskům ukrajinské vlády.

Komando běloruské státní bezpečnosti KGB zadrželo u Minsku 32 údajných příslušníků ruské Wagnerovy soukromé vojenské společnosti, známé z bojů na východě Ukrajiny, v Sýrii, Libyi či Středoafrické republice. Dalšího podezřelého zadrželi na jihu Běloruska. Běloruští vyšetřovatelé je podezírají, že se chystali vyvolat nepokoje před volbami. Ruská strana to popírá a tvrdí, že se tito Rusové jen zpozdili na letadlo odlétající z Minsku a že měli pracovat ve třetí zemi jako ostraha.

O vydání zadržených Rusů podle televize 112 telefonicky jednal s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Krátce před volbami s Lukašenkem telefonoval i ruský prezident Vladimir Putin a oba prezidenti se podle Kremlu ujistili, že v duchu vzájemného porozumění a spolupráce vyřeší situaci se 33 zadrženými ruskými občany.

Běloruskem dál zmítají protesty

V Bělorusku již třetí noc pokračovaly protesty proti falšování výsledků nedělních prezidentských voleb, v nichž podle volební komise opět zvítězil autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko. Zásahy speciálních policejních oddílů byly i v úterý večer a během noci brutální, jak dokumentují záběry zveřejněné na sociálních sítích. V Brestu policie ostrou municí postřelila člověka, podle úřadů šlo o nutnou obranu. Státní agentura Belta napsala, že v Minsku byli zatčeni koordinátoři protestů.

Mluvčí ministerstva vnitra Volha Čamadanová podle serveru tut.by sdělila, že v Brestu byl postřelen jeden člověk. Tvrdila, že policisty „napadla skupina agresivních občanů se železnými tyčemi“. Výstřely do vzduchu je nezastavily, a proto další následovaly na ně. „Jeden z útočníků“ byl přitom zraněn.