Miliony dolarů za zájezdy a soukromé tryskáče. Newyorská prokuratura chce rozpustit NRA kvůli zpronevěře

Prokuratura amerického státu New York chce soudní cestou rozpustit mocnou zbrojní lobbistickou organizaci Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Tvrdí, že někteří členové jejího vedení použili miliony dolarů z rozpočtu pro své soukromé účely a kupovali si za ně rovněž loajalitu a mlčenlivost bývalých zaměstnanců organizace. NRA na krok reagovala podáním vlastní žaloby na prokuraturu. Prezident Donald Trump snahy o zastavení činnosti NRA označil za „velmi hroznou věc“.

Podle žaloby, o níž novináře informovala nejvyšší prokurátorka státu Letitia Jamesová, si vedení organizace za „odkloněné finance“ kupovalo zájezdy na Bahamy, lety soukromými tryskáči a jídla v luxusních restauracích.

Tímto způsobem přitom snížilo majetek organizace během tří let asi o 64 milionů dolarů (1,4 miliardy korun) a přivedlo ji do významné ztráty. Prokuratura podle ní činnost organizace vyšetřovala osmnáct měsíců.

Využívali miliony z rezerv pro osobní účely, tvrdí prokurátorka

Podle Jamesové vůdci organizace využívali milion za milionem z rezerv NRA pro osobní účely, přičemž porušili stanovy organizace a státní i federální zákony. „Vliv NRA je tak mocný, že tato organizace nepodléhala několik desetiletí kontrole, zatímco si její nejvyšší manažeři posílali miliony dolarů do svých kapes,“ řekla prokurátorka.

„NRA je plná podvodů a špatného zacházení a proto dnes usilujeme o její rozpuštění, protože žádná organizace nestojí nad zákonem,“ dodala.

Prokuratura metropole Washingtonu zároveň podala žalobu na Nadaci NRA, což je charitativní odnož organizace, jejímž účelem je pořádat akce na podporu bezpečného užívání zbraní, sportovní střelby a bezpečnosti při lovu. Podle této druhé žaloby nadace posílala část svého rozpočtu mateřské NRA, aby pokryla utrácení jejích vrcholných manažerů.

Žaloba staví demokratku Jamesovou proti největší a nejmocnější zbrojní organizaci v USA, která je úzce navázaná na Republikánskou stranu prezidenta Donalda Trumpa.

Krok newyorské prokuratury podle agentury zcela jistě Spojené státy ještě více názorově rozdělí. Mezi konzervativci je totiž NRA opěvována jako hlavní zastánce ústavou daného práva na držení zbraní, zatímco liberálové ji často kritizují, protože podle nich stojí za rozmachem násilností v zemi.

Podle vedení NRA je žaloba politickým útokem

Prezidentka NRA Caroly Meadowsová označila žalobu prokuratury za nepodložený a předem promyšlený útok a mocenský politický krok před listopadovými prezidentskými volbami. Organizace okamžitě podala na Jamesovou vlastní žalobu, podle níž prokurátorka porušuje právo NRA na svobodu projevu.

Krokem se organizace rovněž snaží zablokovat její vyšetřování. „Nejen že z tohoto boje neuhneme, ale postavíme se mu čelem a zvítězíme,“ uvedla NRA v prohlášení. Podle Reuters přišla NRA s reakcí tak rychle, protože zřejmě žalobu od prokurátorky očekávala. Organizace tvrdí, že je proti ní Jamesová politicky zaměřena již od roku 2018, kdy se ucházela o své nynější místo.

Právnička tehdy slibovala, že se „postaví NRA“, kterou nazvala kriminálním podnikem. Jamesová však nyní popřela, že by její žaloba byla motivována tím, že NRA podporuje prezidenta Trumpa.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ten ve čtvrtek žalobu proti organizaci odsoudil a naznačil, že by se NRA měla zaregistrovat v jiném státu, který je více nakloněný držitelům zbraní, například v Texasu. NRA sídlí ve státu Virginia ve městě Fairfax, které leží asi třicet kilometrů od metropole Washingtonu. Registrovaná je však ve státu New York a provádí v něm rovněž většinu svých finančních operací.

Jamesová chce kromě rozpuštění organizace založené v roce 1871 dosáhnout také vrácení milionů zpronevěřených dolarů a zabránit čtyřem vrcholným manažerům NRA, aby mohli usednout v čele jakékoli další neziskové organizace ve státu New York.