Místo olympijského letiště letovisko. Řecko začalo s výstavbou nového turistického resortu

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis slavnostně zahájil stavební práce na dlouho odkládaném projektu přímořského letoviska na místě bývalého aténského letiště. Má zde vzniknout jeden z největších turistických resortů v Evropě, rozlohou třikrát větší než Monako, uvedla agentura Reuters.

Letiště Hellenikon je rozlehlé místo s nepoužívanými přistávacími dráhami, terminály a dalšími stavbami. Využívalo se v době letních olympijských her v Aténách v roce 2004. Téměř dvě desetiletí je však opuštěné.

Po letech zpoždění kvůli byrokracii, politickému odporu i protestům místních v pátek začaly demoliční posádky strhávat první blok ze stovek budov, které bude potřeba z pozemku o rozloze 620 hektarů odstranit. Ke zpoždění přispělo také objevení starých pohřebišť a pravěkého osídlení. Projekt nakonec schválil Nejvyšší soud v roce 2018.

„Tento projekt symbolizuje nové Řecko“

Dlouhodobý pronájem místa si v roce 2014 zajistila firma Lamda Development, která zde plánuje postavit komplex luxusních domů, hotely, kanceláře, přístav pro jachty, kasino, park a volně přístupnou pláž. Celkové náklady mají činit osm miliard eur (213,4 miliardy korun). V prvních pěti letech plánuje firma utratit kolem dvou miliard eur a postavit dva mrakodrapy kanceláří, hotel, kolem 800 bytů a park.

„Tento projekt symbolizuje nové Řecko,“ prohlásil premiér při zahajovacím ceremoniálu. Mitsotakisova vláda slíbila projekt urychlit. Rozvoj místa je jedním z požadavků mezinárodního záchranného programu pro Řecko.

Mitsotakis také řekl, že díky věci vznikne 80 tisíc pracovních míst, z toho 10 tisíc v době výstavby. Projekt má být šetrný vůči životnímu prostředí a přístupný pro všechny obyvatele Atén a okolí.