Jemenští separatisté vyhlásili autonomii dohodě navzdory. Podle vlády hrozí „katastrofální následky“

Jemenští separatisté na jihu země vyhlásili autonomii. Centrální jemenská vláda varovala, že by takový krok měl „katastrofické důsledky“. Autonomii povstalci podle mírové dohody, kterou s vládou uzavřeli, vyhlásit neměli, tvrdí však, že Saúdy podporovaný kabinet nedostál závazkům.

Separatistická Jižní přechodná rada (STC) prohlásila: „STC vyhlašuje autonomii na jihu od půlnoci 25. dubna 2020, výbor pro nezávislost začne pracovat na úkolech zadaných předsednictvem rady.“ Agentura Reuters citovala svědky, kteří popisovali rozmisťování ozbrojenců v Adenu, kde povstalecká rada sídlí. Ve svém prohlášení Jižní přechodná rada rovněž uvedla, že v  provinciích, které jsou pod její kontrolou, vyhlásila výjimečný stav.

Ústřední jemenská vláda povstalce před takovým krokem předem varovala a po vyhlášení autonomie pohrozila následky. „Prohlášení takzvané přechodné rady o rozhodnutí vytvořit jižní vládu je pokračováním jejího ozbrojeného povstání a popřením a úplným odmítnutím dohody z Rijádu,“ uvedl jemenský ministr zahraničí Mohammed Al-Hadhrami.

Jemen sužuje válka, v níž proti sobě bojují šíitští povstalci Hútíové podporovaní nepřímo Íránem a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá vojenskou intervencí v zemi koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. V zemi mají vliv i Spojené arabské emiráty, které podporují separatisty na jihu. Boje nepřežilo nejméně 12 tisíc civilistů a mimo domovy jsou tři miliony občanů. Milion Jemenců je ohrožen hladem.

Loni v listopadu podepsali separatisté s jemenskou vládou v Rijádu dohodu o příměří, podle agentury AFP se však nepodařilo naplnit některé klíčové body příměří. Dohoda předpokládala, že se STC spolu s dalšími silami z jihu začlení do jemenské vlády a kabinet bude nově kontrolovat veškeré vojenské síly.

STC ale již v lednu stáhla své zástupce z komisí, které mají dohlížet na naplňování dohody z Rijádu. 

Ještě v pátek oznámila Saúdy vedená koalice jednostranné prodloužení příměří poté, co ji k tomu vyzvala OSN. Ta zdůraznila potřebu soustředit se na pandemii koronaviru.