Ve Venezuele ztroskotal zřejmě další pokus o převrat, uvádí média

Ve Venezuele zatkli armádního důstojníka, který zřejmě chystal převrat proti autoritářské vládě prezidenta Nicoláse Madura. Kapitán Dimas Murillo plánoval přepadnout velký sklad se zbraněmi a poté osvobodit politické vězně z armádní věznice Ramo Verde v Caracasu. Informoval o tom opoziční deník El Nacional. Venezuelská vláda událost zatím nekomentovala.

Venezuelská advokátka Tamara Sujúová na Twitteru uvedla, že z věznice Ramo Verde bylo přemístěno do jiného vězení několik armádních důstojníků.

Podle venezuelské zpravodajky serveru Infobae bylo také zatčeno několik vojáků a kapitán Murillo, kteří se chystali ukrást zbraně z armádního skladu v Puerta Morocha (stát Miranda) asi 35 kilometrů od Caracasu. Poté chtěli osvobodit vojáky vězněné v Ramos Verde za „vlastizradu a podněcování k rebelii“, aby se přidali na jejich stranu.

„Máme informaci, že kapitán chystal vzpouru ve státě Miranda. Podle zdroje z místa měl spojence na různých velitelstvích a posádkách, kteří čekali na jeho pokyny,“ citoval deník El Nacional novinářku Ángelu Lefeldovou.

Maduro nečelí pokusu o převrat poprvé

Nejde o první pokus o převrat proti Madurovi, který stojí v čele země už sedm let a jehož vládu opozice i OSN viní z porušování lidských práv a pronásledování odpůrců. Kvůli represím a hluboké ekonomické krizi, za niž podle mnohých může také Madurův způsob vládnutí, uteklo ze země na pět milionů lidí.

Zatím poslední pokus o převzetí moci s pomocí armády se odehrál ve Venezuele loni 30. dubna, byl však jako všechny předchozí potlačen. Tehdy ho vedl šéf parlamentu a lídr opozice Juan Guaidó, který z kasáren na okraji Caracasu veřejně vyzval armádu k podpoře v konečné fázi Madurova svržení.

Guaidó se veřejně postavil do čela opozice loni v lednu, kdy se prohlásil prozatímním prezidentem poté, co poslanci odmítli nový Madurův prezidentský mandát s tím, že vzešel z nesvobodných voleb.

Guaidóa loni uznalo za prozatímní hlavu země, která má uspořádat svobodné prezidentské volby, na šest desítek států v čele s USA a včetně mnoha evropských (mezi nimi i Česko). Opoziční koalice má ve venezuelském parlamentu většinu už od ledna 2016, Maduro ale s pomocí soudu činnost parlamentu od té doby blokuje.

U moci se Maduro drží díky podpoře Ruska nebo Číny a velení armády, i když řada důstojníků a vojáků už vyjádřila loajalitu Guaidóovi. Pokud ale neutekli ze země, skončili ve vězení.