Pravicový blok většinu v Izraeli zřejmě nezíská, Netanjahu chce ale znovu skládat kabinet

Události: Vítězem třetích předčasných voleb v Izraeli je Netanjahuův Likud (zdroj: ČT24)

Izraelské volby vyhrála s mírným náskokem strana Likud premiéra Benjamina Netanjahua. Blok pravicových stran ale zřejmě nezíská většinu potřebnou k sestavení vlády, tedy 61 mandátů. Spočteno je přes 90 procent hlasů a Netanjahuovi k většině v Knesetu chybí dvě křesla. Přesto v projevu mluvil o vítězství a o tom, že se pokusí udělat vše pro sestavení kabinetu.

Po sečtení více než devadesáti procent hlasů přisuzují výsledky vítěznému Likudu 36 mandátů ve 120členné sněmovně, centristická koalice Modrobílí Benjamina Gantze získá o čtyři křesla méně.

Na dalších místech skončily Sjednocená kandidátka arabských stran (15 mandátů) a sefardská náboženská strana Šas (10). Shodně po sedmi křeslech získaly nacionalistická sekulární strana Izrael je náš domov někdejšího ministra obrany Avigdora Liebermana, aškenázský náboženský blok Jednotný judaismus tóry a koalice levicových stran Strana práce-Gešer-Meretza. Nacionalistická koalice Jemina (Pravice) bude mít šest poslanců.

Pravicový blok (Likud, Šas, Jednotný judaismus Tóry, Jemina) má při sečtení většiny hlasů 59 křesel, k potřebné většině tudíž postrádá dvě křesla. Středolevý blok (Modrobílí, Sjednocená kandidátka, Strana práce-Gešer-Meretz) 54 poslanců.

K sestavení fungující vlády je v parlamentu o 120 křeslech potřeba získat většinu 61 mandátů. Strana Izrael je náš domov se k žádnému bloku nepočítá, Lieberman po minulých volbách odmítl vstoupit do Netanjahuovy vlády a nespojil se ani s Gantzem.

V úterý Lieberman prohlásil, že hodlá zabránit čtvrtým předčasným volbám. „Nejsme součástí žádného bloku, patříme k liberálnímu a nacionalistickému křídlu a zachováme se podle nejlepších zájmů Izraele,“ komentoval.

Izrael jde špatnou cestou, varoval Gantz

„Navzdory všemu jsme vyhráli,“ konstatoval Netanjahu a vítězství Likudu označil za nejdůležitější ve svém životě. „Mluvil jsem s lídry všech pravicových uskupení. Uděláme vše, co bude v našich silách, abychom sestavili širokou národní vládu, která bude dobrá pro Izrael,“ doplnil. Je podle něj čas skončit s nekonečnou volební kampaní.

Lídr Modrobílých Benjamin Gantz přiznal zklamání a upozornil, že pokud se odhady potvrdí, Izrael se nevrátí zpět na správnou cestu. „V tuto chvíli země potřebuje uzdravení, potřebuje jednotu, usmíření, touží po sjednocujícím vedení. A to je to, co budeme dál nabízet izraelskému lidu, kterému jsme přišli sloužit,“ doplnil.

Zpravodaj ČT Borek: Likud slaví, ale bude to ještě napínavé (zdroj: ČT24)

Předseda Sjednocené kandidátky arabských stran Ajman Ode oslavuje „historický výsledek“. V Knesetu totiž zasedne rekordní počet zákonodárců arabského původu. „Musíme se stát alternativou pro politickou mapu Izraele. Stojíme na počátku vzestupu pravé levice,“ prohlásil Ode.

Netanjahu děkoval voličům, Modrobílí jsou v šoku

Netanjahu hned po oznámení odhadů a krátce po uzavření volebních místností tweetoval svým voličům: „Děkuji vám.“ V telavivském táboře Modrobílých podle izraelských médií zavládlo zklamání i šok.

Volební výsledek je však zatím stále nejistý, pokud ale oficiální čísla dají bloku kolem Likudu 61 mandátů, bude moci pravice sestavit kabinet a ukončit dlouhodobou patovou situaci, napsala agentura AP. Pokud naopak bude pravici stejně jako po minulých volbách k většině chybět jedno nebo několik křesel, může nejistota pokračovat a nevylučují se ani čtvrté volby.

Prezident Reuven Rivlin po konzultaci s předsedy politických stran pověří některého z nich sestavením vlády a ten bude mít na výběr ministrů šest týdnů.

Likud slaví, šance Benjamina Netanjahua na udržení vlády stouply.
David Borek
zpravodaj ČT na Blízkém východě

Nejvyšší účast za posledních dvacet let

Čtyři hodiny před uzavřením volebních místností byla ohlášena dílčí čísla o účasti, z nichž vyplývá, že zájem o volby byl nejvyšší od roku 1999.

Na šestnácti místech podle listu The Times of Israel mohli volit Izraelci, kteří jsou v izolaci kvůli možné nákaze novým koronavirem. V karanténě je nyní podle listu 5630 Izraelců. Voliči u zvláštních stanů dostávali balíček s antibakteriálním gelem, rouškou a rukavicemi, které musí použít.

Podle zdravotníků přišlo volit 4073 lidí, kterých se karanténa týká. Jejich volební lístky byly umístěny do speciální urny a následně je spočítají pracovníci v ochranných oblecích. Dosud se nákaza v zemi potvrdila u 12 lidí.

Právě speciální volební stany zpomalily sčítání hlasů. Volební úředníci totiž odmítli vyhodnotit zhruba čtyři tisíce lístků ze speciálních místností, v nichž odevzdávali hlasy obyvatelé, kteří jsou v domácí karanténě. Hlasy z těchto místností budou sčítat zdravotníci, kteří mají na starost koronavirovou nákazu.

Třetí volby za rok

Izraelci volili parlament už potřetí za necelý rok. Po předchozích volbách loni v dubnu a v září se totiž ani jednomu z vůdců nejsilnějších politických stran nepodařilo dohodnout na vládní koalici.

V dubnu těsně vyhrál Likud, ale Netanjahu nezískal spojence pro sestavení vlády. V září naopak těsně zvítězila Gantzova strana; šanci pak dostali Gantz i Netanjahu, ale ani jeden nebyl úspěšný.