„Jedinečná příležitost.“ Netanjahu v Moskvě chválil mírový plán USA. Putin ho nekomentoval

Nový mírový plán, který tento týden zveřejnil Washington, je „jedinečná příležitost“ vyřešit izraelsko-palestinský konflikt. Na setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem to řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Podle ruské agentury TASS nabídl Putinovi projednat návrh, který USA i Netanjahu označují za „dohodu století“. Palestinci ji odmítli jako plán, který zohledňuje výhradně zájem Izraele.

„Jste první politik, s nímž o ,dohodě století‘ (amerického prezidenta) Donalda Trumpa mluvím. Myslím, že je to možná jedinečná příležitost, a chci o tom s vámi mluvit a samozřejmě si vyslechnout váš názor,“ sdělil Netanjahu Putinovi.

Člen izraelské delegace, jehož citoval TASS, po setkání řekl, že to byla „dlouhá, podrobná a zásadní diskuse o detailech ,dohody století‘ a jejího regionálního dopadu“. Kromě toho podle tohoto zdroje oba politici jednali o vývoji v Sýrii a nezbytnosti koordinovat v tomto ohledu postup Ruska a Izraele. 

Netanjahu ruskému prezidentovi dále poděkoval za jeho účast na nedávném fóru o holocaustu pořádaném v Izraeli k výročí osvobození vyhlazovacího tábora v Osvětimi.

Putin: Podařilo se pokročit v mnoha bilaterálních tématech

Ruský prezident oplátkou ocenil Netanjahua za to, že byl v Jeruzalémě postaven památník věnovaný obětem obléhání někdejšího Leningradu. „Je to velmi důstojný památník, je postavený na úžasném místě a obřad při jeho odhalení byl velmi dojemný,“ prohlásil Putin, který se ceremoniálu 23. ledna zúčastnil.

K jednání s Netanjahuem řekl, že se Rusku a Izraeli „podařilo pokročit v mnoha bilaterálních tématech“. „Naše bilaterální vztahy se rozvíjejí na poli hospodářském i humanitárním,“ prohlásil prezident.

Rusko zatím plán USA blíže nekomentovalo

Ruští politici zatím detailně Trumpův plán nekomentovali. Moskva vyzývá k přímým izraelsko-palestinským rozhovorům a k dosažení vzájemně přijatelného kompromisu. Jednou z výhrad k Trumpovu plánu je fakt, že u jeho vyjednání nebyla palestinská strana. 

Palestincům se například nelíbí, že Jeruzalém má – kromě dvou okrajových čtvrtí – zůstat Izraeli. Miliony potomků palestinských uprchlíků navíc nezískají automatický nárok na přesídlení do Izraele, ani do Palestiny.  

Události: Palestinci kritizují mírový plán (zdroj: ČT24)

Poděkování za omilostnění Izraelky

Netanjahu v Moskvě Putinovi poděkoval i za to, že omilostnil Izraelku Naamu Issacharovou, která byla v Rusku loni odsouzena k více než sedmiletému trestu za drogový delikt. Putin v omilostňujícím dekretu uvedl, že jej uděluje z humanitárních důvodů. Izraelka ve čtvrtek opustila vězení. „Vztahy mezi Izraelem a Ruskem nikdy nebyly lepší,“ prohlásil premiér.

Issacharová má i americké občanství a podle izraelských médií jde o Putinovo gesto dobré vůle vůči USA. Izraelské oficiální zdroje také tvrdí, že Izrael za tuto dohodou Moskvě nic nedal jako protihodnotu.

Podle médií ale Rusko Izrael požádalo o předání kontroly nad jedním objektem pravoslavné církve poblíž Chrámu Božího hrobu v jeruzalémském Starém městě.

Issacharová se na letišti setkala s matkou a obě pak nastoupily s Netanjahuem a jeho manželkou do premiérova letadla. „Je to sen, který se stal skutečností,“ řekla Jaffa Issacharová, matka osvobozené dívky.

„Jsme nadšeni, že vás vidíme. Teď se vracíte domů,“ uvítal krajanku Netanjahu a prohlásil: „Jeďme domů, jeďme domů.“ Izraelská média soudí, že to, že pomohl dostat Issacharovou z vězení, využije v kampani před březnovými volbami.

Is