Trump navrhuje nezávislou Palestinu i nedělitelné izraelské hlavní město Jeruzalém

Události ČT: Trump mluví o poslední šanci na palestinský stát, ani v Izraeli úplná shoda není (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump navrhuje vedle Izraele vznik samostatného palestinského státu s hlavním městem východním Jeruzalémem, kde USA otevřou svou ambasádu. Zároveň řekl, že Jeruzalém bude nedělitelným hlavním městem Izraele. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu později dodal, že palestinské hlavní město by mělo být na okraji Jeruzaléma. Palestinské hnutí Hamas označilo Trumpův projev za agresivní a řešení pro Jeruzalém za nesmyslné. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás mluví o konspiraci.

„Je čas, aby muslimský svět napravil chybu z roku 1948, kdy se rozhodl napadnout, a nikoliv uznat nový stát Izrael,“ uvedl Trump, který plán prezentuje společně s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Trump zapojil do podpory svého plánu i několik muslimských zemí a zdá se, že se snaží vytvořit tlak na Palestince, aby začali s Izraelem vyjednávat.
David Miřejovský
zpravodaj ČT v USA

Izrael podle Trumpa dělá kroky, které mají umožnit přistoupení k plánu. Prezident přitom dodal, že Palestinci si zaslouží lepší život. Trump také řekl, že mu izraelský premiér Netanjahu sdělil, že plán musí být výsledkem přímých rozhovorů. Plán čítající osmdesát stran Trump označil za dosud „nejpodrobnější“. 

„Izrael dnes dělá velký krok směrem k míru. Mladí lidé napříč Blízkým východem jsou připraveni na nadějnější budoucnost a vlády napříč regionem si uvědomují, že terorismus a islámský extremismus je společným nepřítelem,“ řekl Trump ve Washingtonu po boku Netanjahua. Palestinští představitelé se prezentace blízkovýchodního plánu v Bílém domě nezúčastnili.

Trump vzkázal předsedovi palestinské samosprávy Mahmúdu Abbásovi, že Spojené státy a další země budou pomáhat na každém kroku, pokud Abbás zvolí cestu míru. Prezident rovněž poděkoval za podporu v otázce mírového plánu Ománu, Bahrajnu a Spojeným arabským emirátům, které v Bílém domě zastupovali jejich velvyslanci.

Horizont ČT24: Palestinci mají za úrodné údolí Jordánu dostat kus Negevské pouště (zdroj: ČT24)

Nedělitelný Jeruzalém izraelským hlavním městem, východní Jeruzalém palestinským

Trump řekl, že podle plánu nedělitelným hlavním městem Izraele zůstane Jeruzalém. Zároveň ale řekl, že východní Jeruzalém má být hlavním městem palestinského státu. V důsledku plánu se podle Trumpa „palestinské území více než zdvojnásobí a zajištěno bude také palestinské hlavní město ve východním Jeruzalémě, kde Amerika hrdě otevře ambasádu“.

Izraelský premiér Netanjahu později upřesnil, že palestinské hlavní město by mělo být v palestinské vesnici Abú Dís, která přiléhá k Jeruzalému. Plán podle něj označuje Jeruzalém za nedělitelné hlavní město Izraele, a to v rámci hraniční zdi. Zároveň podle agentury Reuters řekl, že „Izrael Palestincům na konci procesu nabízí podmíněnou a omezenou svrchovanost“.

„Dnešní dohoda je historickou šancí pro Palestince, aby konečně získali nezávislý stát. Po sedmdesáti letech, kdy byl zaznamenán jen malý pokrok, by to mohla být poslední šance, jakou kdy budou mít,“ uvedl Trump. Zároveň řekl, že plán bude záviset na palestinském odmítnutí terorismu.

Žádní Palestinci ani Izraelci nemají být vystěhováni; plán podle prezidenta také nepředstavuje žádné rostoucí bezpečnostní riziko pro Izrael. „Nedopustíme návrat k době krveprolévání, bombových útoků v autobusech, útoků v nočních klubech a neustálému teroru,“ zdůraznil Trump.

  • Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu. Palestinci si převážně arabsky mluvící východní část města, kterou Izrael v roce 1967 obsadil a později anektoval, nárokují jako hlavní město svého budoucího státu. Izrael naopak celý Jeruzalém označuje za své nedělitelné hlavní město. Anexi východní části města mezinárodní společenství neuznává s tím, že status města by se měl vyřešit jednáním.
  • Donald Trump ale od této tradiční pozice již v roce 2018 odstoupil, když americkou ambasádu přesunul z Tel Avivu do Jeruzaléma, což vedlo k tomu, že Palestinci jednání s Bílým domem bojkotují.
  • Zdroj: ČTK

Anexe židovských osad i zmrazení budování dalších

Agentura AP zároveň s odvoláním na nejmenované americké činitele uvedla, že velké židovské osady na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu by podle plánu měly zůstat pod kontrolou Izraele. Vytvoření nezávislé Palestiny by zároveň mělo být podmíněno bezpečnostními opatřeními, jejichž cílem by bylo chránit Izraelce.

Izrael by naopak měl podle plánu na čtyři roky zmrazit budování nových osad. Právě čtyři roky mají podle Trumpa Palestinci na to, aby plán prostudovali a aby se vyjednalo vytvoření nezávislého palestinského státu. Vzniknout by také mělo spojení mezi Západním břehem Jordánu a Pásmem Gazy, a to prostřednictvím silnic, mostů a tunelů, uvedl podle Reuters vysoce postavený představitel americké vlády.

Američtí činitelé také uvedli, že podle plánu má Izrael zajistit, aby muslimové měli přístup k mešitě Al-Aksá v Jeruzalémě a zároveň budou respektovat jordánskou správu nad komplexem, v němž se nachází mešita Al-Aksá a muslimská svatyně Skalní dóm.

Zdroje v americké vládě také upozorňují, že plán bude záviset na tom, zda Palestinci přistoupí na jednání a že vytvoření nezávislého státu bude podmíněno tím, že Palestinci budou respektovat lidská práva, svobodu tisku a budou mít důvěryhodné a transparentní instituce.

Netanjahu považuje plán za férový a plánuje anexi

Netanjahu řekl, že přistoupil na jednání s Palestinci, jelikož Trumpův plán považuje za férový. Podle izraelského předsedy vlády plán představuje realistickou cestu k trvalému izraelsko-palestinskému míru. Premiér zároveň poznamenal, že USA souhlasí s tím, že Izrael musí mít plnou kontrolu nad údolím řeky Jordán a dalšími místy a bude se tam moci sám bránit.

„Je to skvělý plán pro Izrael, je to skvělý plán pro mír. Upřímně, pane prezidente, vzhledem ke všemu, co jste pro Izrael už udělal, nejsem překvapen. Jste nejlepším přítelem, kterého Izrael kdy v Bílém domě měl,“ řekl Netanjahu.

Netanjahu později oznámil, že při příštím zasedání předloží izraelské vládě návrh na nastolení izraelské jurisdikce v údolí řeky Jordán, v severní části Mrtvého moře a v židovských osadách na Západním břehu Jordánu, tedy návrh na anexi těchto území. Podle Reuters by tak mohl učinit již v neděli.

Zhruba sedmdesát procent Západního břehu by mohl být palestinský stát, třicet procent by mohla být izraelská anexe.
David Borek
zpravodaj ČT na Blízkém východě

Hamas považuje Jeruzalém za palestinský, Abbás mluví o konspiraci

Sámí abú Zuhrí z islamistického hnutí Hamas, které vládne v Pásmu Gazy, naopak podle Reuters označil Trumpovo oznámení za agresivní a řešení otázky Jeruzaléma za nesmyslné s tím, že Jeruzalém bude vždy patřit Palestincům. „Palestinci se tomuto plánu postaví a Jeruzalém zůstane palestinským územím,“ zdůraznil.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás označil plán za konspiraci. Šéfovi Bílého domu a izraelskému premiérovi Netanjahuovi zároveň podle agentury Reuters vzkázal, že palestinská práva nejsou na prodej.

Palestinci z toho vycházejí jako jakýsi útvar, který je pod izraelským poručníkem. Plán nedělá nic jiného než že tomu, co je dnes palestinská autonomie, začíná říkat palestinský stát.
Břetislav Tureček
analytik Metropolitní univerzity Praha

„Vzkazuji Trumpovi a Netajahuovi: Jeruzalém není na prodej, práva nás všech nejsou na prodej a nejsou k výhodné koupi a vaše dohoda, ta konspirace, neprojde,“ řekl Abbás v televizním projevu odvysílaném z Ramalláhu na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu. 

Izrael vyslal posily k hranici s Jordánskem, v Gaze se protestovalo

Izraelská armáda v souvislosti se zveřejněním plánu posílila jednotky u jordánské hranice, konkrétně v údolí řeky Jordán, což je strategicky významná a zemědělsky hojně využívaná oblast, která tvoří asi třicet procent Západního břehu Jordánu. Izrael Západní břeh okupuje od roku 1967 a od té doby tam vybudoval množství osad.

V Pásmu Gazy mezitím tisíce Palestinců proti Trumpovu plánu už před jeho zveřejněním demonstrovaly, neboť očekávaly, že plán bude silně proizraelský. Demonstranti v Gaze zapalovali fotografie Trumpa a Netanjahua. Vidět byl i transparent s nápisem: „Palestina není na prodej“. 

V rámci protestu lídři Hamasu vyjádřili podporu předsedovi palestinské samosprávy na Západním břehu Jordánu Mahmúdu Abbásovi z konkurenčního hnutí Fatah a uvítali jeho návrh na společné jednání palestinských frakcí.

Vysoce postavený představitel Hamasu Chalíl Hajá uvedl, že Hamas i všechny další palestinské frakce se zúčastní jednání, které bylo plánováno po zveřejnění amerického plánu. „Když jsme jednotní, ani Netanjahu, ani Trump si nedovolí vzít nám naše práva,“ řekl. Palestinci už v pondělí vyzvali mezinárodní společenství, aby americký plán bojkotovalo.

  • Palestinská vláda a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás sídlí v Ramalláhu. Umírněnější Abbásovo hnutí Fatah vládne na okupovaném Západním břehu Jordánu, zatímco Pásmo Gazy v roce 2007 obsadilo konkurenční radikální hnutí Hamas.
  • Zdroj: ČTK
Události, komentáře: Je Trumpův plán radikální revizí palestinských požadavků? (zdroj: ČT24)

S plánem nesouhlasí ani osadníci

Netanjahu se v pondělí snažil hájit plán u zástupců osadníků, kteří přijeli stejně jako on do USA. Starosta osad v údolí Jordánu mu ale řekl, že se souhlasem s ustavením palestinského státu se osadníky pokouší prodat.

Netanjahu prý vysvětloval, že půjde o stát s velmi omezenými pravomocemi. Má být na 70 procentech území Západního břehu, ale bude demilitarizovaný, nebude mít pod kontrolou hranice a jeho území nebude souvislé.

Vůdce osadníků David Elhajani s tím ale nesouhlasí. „Kdo jsme, abychom svrchovanému státu říkali, že nebude mít armádu nebo letiště?“ citoval ho server The Times of Israel. Elhajani se domnívá, že Jordánsko bude na Palestince naléhat, aby na plán přistoupili. „Jde tady o hodně peněz,“ řekl.

I další zástupci osadníků jsou toho názoru, že by bylo lepší anexi osad odložit, má-li to být spojeno s uznáním palestinského státu. „To nikdy nebudeme moci vzít zpět, zatímco za rok za dva můžeme znovu požadovat anexi osad,“ řekl Šlomo Neeman, který vede radu soustavy osad Guš Ecion.

obrázek
Zdroj: ČT24

Rusko vyzývá k jednání, Jordánsko varuje Izrael před anexí

Rusko vyzvalo v reakci na zveřejnění plánu Palestince a Izraelce ke společným jednáním. Írán, stejně tako jako libanonské šíitské hnutí Hizballáh či jemenští šíitší povstalci, Trumpův návrh odsoudil. Jordánský ministr zahraničí Ajmán Safadí, řekl, že „Jordánsko podporuje jakoukoli upřímnou snahu“ o mír, ale varoval Izrael před anexí palestinského území.

Britský premiér Boris Johnson podle agentury Reuters prohlásil, že americký mírový plán by mohl být pozitivním krokem kupředu. Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell řekl, že americký plán je „příležitostí obnovit naléhavě nutné snahy o schůdné řešení izraelsko-palestinského konfliktu“.

Turecké ministerstvo zahraničí naopak návrh odmítlo coby „plán anexe, který chce zlikvidovat řešení v podobě dvou států a uzurpovat palestinská území“. Resort také uvedl, že „americký takzvaný mírový plán spatřil světlo světa mrtvý“.