Katalánský separatista Puigdemont má imunitu, rozhodl soud. Může tak zůstat v belgickém exilu

Belgický soudce se rozhodl přerušit řízení o vydání bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta do Španělska. Požívá totiž podle něj imunity jako poslanec Evropského parlamentu. S odvoláním na politikova právníka o tom informovala agentura AFP. Podle španělského listu El País nyní záleží další vývoj na tom, zda španělský nejvyšší soud požádá europarlament, aby separatistu imunity zbavil.

„Belgická justice uznala naši imunitu a rozhodla se přerušit zatykač a žádost o vydání,“ uvedl bývalý katalánský premiér. Jeho právní zástupce Simon Bakaert agentuře AFP řekl, že se rozhodnutí belgického soudu týká také bývalého katalánského ministra Antoniho Comína, který je rovněž na útěku v Belgii.

Soud v Bruselu se zabýval evropským zatykačem, který vydali na Puigdemonta a Comína ve Španělsku. Tam oběma hrozí vězení kvůli neústavnímu referendu o nezávislosti Katalánska z roku 2017. Puigdemont s belgickými úřady spolupracuje a pobývá na svobodě.

Informace o přerušení řízení s politiky přišla dva týdny poté, co Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že vězněný katalánský politik Oriol Junqueras získal svým květnovým zvolením mandát europoslance a společně s ním i poslaneckou imunitu. Madrid tvrdí, že Puigdemont, Comín a Junqueras europoslanci nejsou, neboť mandát nepřevzali, a imunitu proto nemají.