Požár v zoo v Krefeldu, který nepřežily desítky zvířat, zřejmě způsobily lampiony štěstí

Požár v pavilonu opic v zoologické zahradě v německém Krefeldu nepřežily v noci na středu tři desítky zvířat. Mezi mrtvými jsou podle německých médií i zástupci osmi kriticky ohrožených druhů včetně goril nížinných či orangutanů bornejských. Požár, který pavilon zcela zničil, přežili pouze dva šimpanzi. Případ vyšetřuje policie, podle prvotních zjištění mohly střechu pavilonu zapálit lampiony štěstí, které vypustili účastníci silvestrovských oslav.

Při požáru uhynuly dvě gorily nížinné, šimpanzi, orangutani a zástupci několika druhů opic, stejně jako kaloni a ptáci, kteří pavilon společně s primáty obývali.

Zachránit se podařilo pouze dvěma šimpanzům – čtyřicetileté samici Bally a mladému samci Limbovi. Hasiči je našli až po skončení zásahu v zázemí pavilonu, když uslyšeli hluk. „Je zázrak, že to ohnivé peklo vůbec přežili,“ uvedl šéf zoo Wolfgang Dressen. Oba šimpanzi vyvázli pouze s lehkými popáleninami.

Lidé okamžitě začali zahradě nabízet pomoc, tu však zoo zatím odmítá: „Zasáhla nás neuvěřitelná tragédie. Pochopte prosím, že jsme v šoku a zatím nedokážeme říct, zda a jakou pomoc potřebujeme.“

Vyhořelý pavilon opic v krefeldské zoo
Zdroj: ČTK/AP/Alexander Forstreuter

Hlášení o požáru dostali hasiči 38 minut po půlnoci. Když o několik minut později dorazili k zásahu, pavilon byl už kompletně v plamenech. „Bylo zřejmé, že na budově už nedokážeme nic zachránit. Podařilo se nám ale zabezpečit přilehlý pavilon klokanů a zamezit dalšímu šíření plamenů,“ uvedl velitel krefeldských hasičů Kai Günther.

Podle něj nebyly v pavilonu instalovány hlásiče požáru, vzhledem k rychlosti šíření ohně by ale stejně nepomohly.

Požár v zoo v Krefeldu
Zdroj: ČTK/AP/Alexander Forstreuter

Lampiony štěstí přinesly zkázu

Případ vyšetřuje speciálně vytvořený policejní tým. Požár s největší pravděpodobností způsobil lampion štěstí. Několik svědků vidělo tyto papírové lucerny se svíčkou uvnitř přelétat těsně nad střechou pavilonu, některé zde prý i spadly. 

Policejní mluvčí uvedl, že vyšetřovatelé našli nedaleko pavilonu několik těchto lampionků, některé z nich na sobě měly ručně psaná přání. Policie už proto vyzvala občany, kteří lucerničky vypouštěli, aby se co nejdřív přihlásili.

Lampiony štěstí, které mají po vypuštění k nebi plnit lidem tajná přání, se používají v Číně už více než dva tisíce let. V poslední době se rozšířily i v Evropě. Letící svíčka je však velmi nebezpečná a v Německou jsou tyto lampiony s výjimkou spolkové země Meklenbursko – Přední Pomořansko zakázány. Krefeld leží v Severním Porýní – Vestfálsku.