Lampiony štěstí přinesly ve Zlíně smůlu

Brno - Škodu až 3 miliony korun způsobil v neděli požár střechy komerční budovy na náměstí Míru v centru Zlína. Podle hasičů ho mají na svědomí lampiony štěstí, které byly vypouštěny na nevhodném místě. Jde o první požár prokazatelně způsobený lampionem štěstí ve Zlínském kraji. Policie případ prověřuje kvůli podezření z obecného ohrožení.

„Ohledání prokázalo, že požár střechy způsobily vypuštěné lampiony štěstí z veřejné akce na náměstí. Vyšetřovatel také potvrdil, že ohledáním dalších střech domů v okolí bylo nalezeno více stop po lampionech štěstí. Ty způsobily na dalších střechách znatelné stopy po hoření, ale k požárům střech nedošlo především vlivem jiných konstrukcí, použitých materiálů a krytin,“ uvedl mluvčí hasičů Ivo Mitáček.

Střecha vzplála před 20. hodinou. Požár zasáhl krycí vrstvu rovné střechy, na které byla položena izolační fólie a pod ní vrstva tepelné izolace z polystyrenu. Hořlavé materiály produkovaly větší plameny a hustý kouř. Požár zasáhl plochu zhruba 15 krát 20 metrů. Hasičům se podařilo oheň rychle zlikvidovat, kanceláře v budově tak nebyly zasaženy. Podle informací hasičů i mluvčí krajské policie nebyl nikdo zraněn, budova byla v době požáru prázdná.

Pod střechou ale byly dvě lékařské ordinace a komerční kancelář, které byly zásahem hasičů vyplaveny. Škoda se tak vyšplhala na dvojnásobek proti původním odhadům. Policie se případem zabývá jako trestným činem obecného ohrožení. Podle ní ale nechyboval magistrát, který musel nahlášenou akci povolit. Akci pořádal Petr Horák jako fyzická osoba pod záštitou komerčního rádia. Magistrát pořadatele upozornil na případná rizika, ten sice zajistil na akci spoluúčast dobrovolných hasičů, požáru se přesto ale zabránit nepodařilo. Sám pořadatel Horák se k případu odmítá vyjadřovat.