Austrálie zažila nejteplejší den v historii. Ničivé požáry připomíná v Sydney děsivý vánoční strom

V centru Sydney vyrostl vánoční strom vytvořený z ohořelých větví stromů, které padly za oběť mohutným lesním požárům. Stromek „zdobí“ sežehnuté jízdní kolo a další spálené předměty upozorňující na přírodní katastrofu, k níž podle řady lidí přispělo globální oteplování. V úterý Austrálie zaznamenala svůj vůbec nejteplejší den v historii měření.

Průměrná teplota na území Austrálie dosáhla podle meteorologického úřadu 40,9 stupně Celsia. Dosavadní rekord z ledna 2013 byl o šest desetin stupně nižší. Místně byly teploty v úterý ještě vyšší – ve vnitrozemí překročily i 45 stupňů, řekla meteoroložka Diana Eadieová. „Tato horká vlna dnes bude ještě intenzivnější,“ varovala.

Rekordní vedro je ve státě Západní Austrálie, kde hasiči bojují s požáry, předpověď pro Oodnadattu ve státě Jižní Austrálie činí na středu 47 stupňů. Ve státě Nový Jižní Wales, jehož metropolí je Sydney, si požáry vyžádaly už šest lidských životů, více než sedm set zničených domů a 1,2 milionu hektarů shořelého porostu.

Úřady pro středu vydaly varování lidem z pobřežních oblastí, protože se očekává vítr, jenž může mít v poryvech rychlost až 100 kilometrů za hodinu, což zvyšuje nekontrolovatelnost požárů.

Lesní požáry jsou sice v Austrálii v létě obvyklé, nicméně letos přišly nevídaně brzy a s výjimečnou intenzitou. Rozsah katastrofy způsobený do značné míry dlouhodobými suchy vyvolal v Austrálii otázky, zda vláda dělá dost v boji s klimatickými změnami.

Memento ničivých požárů

Umělec James Dive prohlásil, že jeho děsivý vánoční stromek – obklopený dárky v lesklém červeném, stříbrném a zlatém papíru – symbolizuje stín, který přírodní neštěstí vrhá na nadcházející období vánočních svátků.

Připomíná ale také nezlomnost oblastí, které požárům v poslední době čelily. „Návštěva postižených oblastí na mě nesmírně silně zapůsobila… Rozměr zkázy musí zasáhnout každého. To ticho, žádní ptáci, nic,“ řekl Dive agentuře Reuters.

„Zároveň jsem ale viděl odolnost těch oblastí. Viděl jsem, že se australská buš znovu začíná probouzet k životu,“ dodal s nadějí.

Vánoční stromek z ohořelých větví
Zdroj: Jill Gralow/Reuters