Austrálie zažívá rekordní horka. Zemřel kvůli nim už milion ryb, tisíce kaloňů a desítky koní

Letošní leden se v Austrálii zapsal jako historicky nejteplejší měsíc od začátku měření. Průměrné teploty napříč zemí převyšovaly 30 stupňů Celsia a vedra pokračují i nadále. Zatímco vyprahlý jih Austrálie trápí požáry, deštné pralesy na severu země se potýkají se záplavami. Extrémní počasí si vybírá svou daň i na zvířatech.

Taková vlna veder, s jakou se Austrálie potýkala během letního období, byla podle meteorologů „bezprecedentní“. Například v Adelaide v Jižní Austrálii vystoupala minulý týden teplota na 47,7 stupně, což bylo nejvíc za posledních 80 let.

Rekordy v lednu podle klimatologa Andrewa Watkinse padly nejen, co se týče denních maxim, ale i v délce trvání veder. Teplý byl v Austrálii celý loňský rok. Od začátku měření jej překonal jen rok 2005 a 2013. A za posledních 100 let vzrostla průměrná teplota v Austrálii o více než jeden stupeň Celsia, upozorňuje Watkins.

V důsledku veder se loni východ Austrálie potýkal s nejhorším suchem v posledních letech. Tisíce Australanů musely v listopadu opustit domovy, když utíkaly před požáry v Queenslandu.

Letos v lednu zase sever stejného státu překvapil přívalový déšť. V okolí města Townsville musela být vyhlášena výstraha kvůli povodním.

Umírali divocí koně, netopýři i ryby

Kvůli extrémním teplotám a suchu v Austrálii trpí kromě lidí i zvířata. V lednu po vyschnutí tůně nedaleko Alice Springs v Severním teritoriu zemřelo více než 90 divokých koní. Buď uhynuli žízní, nebo museli být utraceni. Voda v tůňce, která za běžných okolností nevysychá, zmizela kvůli rekordním vedrům a jiné napajedlo neměli koně k dispozici.

Na jihovýchodě země zase v povodí řek Murray a Darling kvůli horku, poklesu hladiny a nedostatku kyslíku ve vodě uhynul více než milion ryb. V okrese Adelaide pak zemřely celé kolonie netopýrů. Živočichové padali ze stromů a lidé v oblasti byli varováni, aby se jich nedotýkali, protože mohou přenášet smrtelné choroby.

Pro netopýry a kaloně je vedro zvlášť nebezpečné. Při listopadové vlně zemřelo ve státě Queensland odhadem 23 tisíc kaloňů zlatotýlých, což je téměř třetina populace tohoto živočišného druhu v Austrálii.