Nejlidnatější státy Austrálie vyzývají k evakuaci. Hasiči nemají pod kontrolou sto padesát požárů

Australské úřady ve středu nařídily evakuaci obyvatel a turistů z oblastí, ke kterým se přibližují rozsáhlé požáry na východním i západním pobřeží země. Hasiči momentálně bojují zhruba se sto padesáti požáry, zejména ve státech Queensland a Nový Jižní Wales. Plameny zemi letos sužují dříve, než je obvyklé, navíc s větší intenzitou. Dosud si vyžádaly tři lidské životy, zničily milion hektarů zemědělské půdy a fatální jsou i pro divokou zvěř.

Lidské oběti mají ohně v Novém Jižním Walesu, kde leží metropole Sydney, a plameny také zničily přes dvě stě obydlí. Tamní úřady označují situaci ve státě za katastrofální, hasiči tam podle nich nemají pod kontrolou 76 požárů. Uzavřeno kvůli nim zůstává zhruba šest set škol.

V noci na středu oheň poškodil či zničil dalších 50 obydlí a zranil 13 hasičů. Stovky lidí byly nuceny evakuovat se ze svých domovů, někteří z nich tento týden již podruhé. Úřady v Sydney, které je domovem pěti milionů lidí, vyzvaly obyvatele s dýchacími problémy, aby nevycházeli ven.

V Queenslandu ohrožuje lidská obydlí osmdesát požárů, které zatím pohltily čtrnáct domů. Úřady vydaly nejvyšší stupeň varování a vyzvaly tamní obyvatele, aby rizikové oblasti okamžitě opustili. „Čekáme, že lidé varování uposlechnou a budou se řídit pokyny pro přežití v případě požárů,“ prohlásil Greg Christensen, předseda rady regionu Scenic Rim nedaleko Brisbane, a doplnil, že s tak vážnou situací se ještě nikdy v minulosti vypořádat nemuseli.

Při boji s plameny se západně od Brisbane zřítila soukromá helikoptéra, která pomáhala oheň hasit, její pilot vyvázl s lehkými zraněními, popsali tamní záchranáři. S živlem se potýká i západ země, v Západní Austrálii úřady kontrolují dva požáry, které zatím zničily dvě lidská obydlí.

Ohně zatím dohromady v Queenslandu a Novém Jižním Walesu způsobily škody zhruba za 50 milionů australských dolarů (bezmála 800 milionů korun), odhadují pojišťovny. Záchranné skupiny také pomáhají ohroženým zvířatům, zejména koalám. Některá střediska pro záchranu zvířat se obávají, že požáry zahubily přes tři sta koal.

Extrémní nebezpečí vzniku požárů v oblasti podle meteorologů stále trvá, protože v příštích dnech lze očekávat další zvýšení teplot a výskyt bouřek. Na jižní polokouli se blíží léto a vydatnější, déletrvající déšť, který by smočil vyschlou půdu, podle meteorologů nepřijde ještě několik měsíců.

„Všechny tyto požáry nezvládneme zkrotit a kontrolovat ještě mnoho, mnoho týdnů,“ varoval Shane Fitzsimmons, komisař hasičů Nového Jižního Walesu, a dodal, že pomoci jim musí déšť.

Austrálie zaostává v boji s klimatickou změnou, tvrdí zpráva

Kritická situace v Austrálii opět vyvolala rozsáhlou debatu o dopadech klimatické změny a aktivitě vlády na tomto poli. Někdejší vicepremiér Barnaby Joyce je jedním z politiků, kteří částečnou odpovědnost za ničivé požáry přiřkli klimatickým aktivistům kvůli tomu, že protestovali proti záměrnému spalování uschlého podloží.

Současný vicepremiér Michael McCormack odmítl spojovat aktuální situaci s vládní podporou uhelného průmyslu. Takové úvahy označil za „blouznění osvícených zelenáčů“. Předseda australské vlády Scott Morrison nechce klimatickou změnu v době trvání požárů komentovat, volá také po zklidnění diskuse.

Tu kromě samotných plamenů vyvolala také zpráva, podle které patří Austrálie mezi nejhorší země G20 z hlediska reakce na klimatickou změnu. „Austrálie zaostává v podstatě v každé oblasti. Emise země stoupají a neexistuje prakticky žádná legislativa, která by je měla snížit,“ podotýká například zpráva, na které se podílelo 14 nevládních organizací, think-tanků a vědeckých pracovišť.

„Vedení země vlastně lže o svých krocích. Austrálii vedou politici, kteří přímo či nepřímo odporují vědeckým závěrům a aktivně se staví proti klimatickým opatřením či je obstruují,“ popisuje jeden ze spoluautorů dokumentu Bill Hare.