Kalifornie v plamenech. Oheň vyhnal desetitisíce lidí z domovů, zasáhl i oblíbenou vinici

Úřady v americkém státě Kalifornie kvůli lesním požárům nařídily evakuaci asi padesáti tisíc lidí z okolí Los Angeles. Oheň se rychle šíří v důsledku silného větru a vysokých teplot. Zasáhl také vinařskou oblast v severní Kalifornii, kde své domovy muselo opustit kolem dvou tisíc lidí. Plameny dosud strávily přes 120 čtverečních kilometrů. V regionech, které jsou bezprostředně ohroženy, žije víc než polovina obyvatel čtyřicetimilionové Kalifornie.

Několik domů shořelo poté, co se oheň prohnal suchou vegetací na okraji města Santa Clarita. Z hustě obydlené oblasti se před živlem přesunulo do bezpečí na padesát tisíc lidí. Nárazy větru místy dosahují rychlosti přes 65 kilometrů v hodině, dým z požárů je vidět na kilometry daleko.

S ohněm, který v místě zničil oblast o rozloze přes dvacet kilometrů čtverečních, bojuje pět set hasičů. Ti si vyžádali pomoc ze vzduchu poté, co plameny začaly sestupovat z okolních vrcholků směrem k domům.

„Oheň se často dostal blízko, ale nikdy ne tolik,“ řekla deníku Los Angeles Times místní obyvatelka Marcia Armijoová, která se chystala opustit svůj dům. „Nemám tušení, jestli můj dům shoří, nebo ne,“ dodala.

Další požár trápí okolí San Bernardina, které leží rovněž nedaleko Los Angeles. Kvůli řádění živlu zde bylo nutné uzavřít jednu z klíčových silnic.

Požár zachvátil Kalifornii. Desetitisíce lidí se musí evakuovat (zdroj: EBU)

V oblíbené vinařské oblasti shořelo pět desítek domů

Požár ohrožuje také vinařský okres Sonoma a především městečko Geyserville v severní Kalifornii, kde žije devět set lidí a které je oblíbeným turistickým cílem v místní vinařské oblasti. „Pokud jste v Geyserville, odjeďte,“ vyzval úřad okresního šerifa obyvatele a návštěvníky. Podle agentury AP už v Geyserville shořelo 49 budov.

V okrese Sonoma úřady nasadily přes 1300 hasičů, kterým ale práci komplikuje vítr o rychlosti až 110 kilometrů v hodině. Podle CNN mají hasiči pod kontrolou zhruba pět procent požáru, který zničil na devadesát kilometrů čtverečních.

Hořet začalo ve středu a oheň se díky silnému a suchému větru rychle rozšířil. Příčinu požáru úřady oficiálně nesdělily. Místní energetická společnost ale uvedla, že mohl propuknout kvůli závadě na elektrickém stožáru.

Kvůli nebezpečným podmínkám, které nahrávají vzniku požárů po zkratu, rozvodné závody z preventivních důvodů odpojují spotřebitele od elektřiny. Například na jihu Kalifornie společnost SCE odpojila přes 21 tisíc odběrných míst, odpojení dalších 386 tisíc zvažuje. Zhruba 30 tisíc domácností je bez proudu také v Sonomě na severu.

Dosud nejsou hlášeni žádní zranění. Panují ale obavy, že se budou opakovat ničivé požáry z předchozích let.

Loni zasáhl sever Kalifornie nejtragičtější a nejničivější požár v historii státu. Zemřelo při něm nejméně 88 lidí a oheň zničil skoro devatenáct tisíc budov. Plameny ničily sever Kalifornie ve velkém i o rok dříve, zabily 44 lidí.