OBRAZEM: „Ztracený ráj“. V kalifornském městě Paradise už lehly popelem tisíce domů, počet obětí roste

Během nejtragičtějších požárů v historii Kalifornie už zemřelo pět desítek lidí. Nejhůře zasažené je město Paradise na severu země, kde žilo 27 tisíc obyvatel. Požár od minulého čtvrtka zničil přes 7600 budov. Úřady ve středu zveřejnily jména stovky pohřešovaných lidí.

Na jihu státu zemřeli tři lidé, na severu si živel vyžádal 48 mrtvých, oznámila policie. V jižních regionech Kalifornie se hasičům podařilo na některých místech plameny zastavit, jinde naopak oheň vzplál v místech, kde už byl dříve uhašen.

V noci na středu tamního času se navíc objevilo další ohnisko požáru, a to v jižní části Kalifornie. Plameny tak nově ohrožují i město Fontana, kde žije víc než 200 tisíc lidí. „Ohnisko je menší, zatím neohrožuje zastavěná území, nebyla proto nařízena evakuace,“ uvedl zpravodaj ČT ve Spojených státech David Miřejovský.

Události: Plameny dál trápí Kalifornii (zdroj: ČT24)

Na severu zasáhl živel nejvíce město Paradise, které leží 290 kilometrů severovýchodně od San Francisca. „Téměř celé město bylo zničeno. Nic tam nezůstalo stát,“ uvedl už dříve mluvčí kalifornských hasičů Scott McLean. Popelem lehly tisíce domů, firem a obchodů i nemocnice.

Z hlediska počtu mrtvých je požár v Kalifornii považován za nejhorší v dějinách tohoto státu na západním pobřeží USA. S plameny nadále bojuje více než 6000 hasičů. Domovy už muselo opustit asi tři sta tisíc obyvatel.

Živel zasáhl i města celebrit

Plameny zasáhly i města, jako je Malibu a Calabasas, a jejich okolí, kde má dům řada slavných osobností. „Jsem zcela zdrcena těmi požáry, které zasáhly mou obec,“ napsala na Twitteru například 25letá zpěvačka Miley Cyrus. „Můj dům už nestojí, ale společné vzpomínky s rodinou a přáteli jsou silné. Jsem vděčná za vše, co mám,“ napsala v neděli.

Herec Gerard Butler známý například z filmu 300: Bitva u Thermopyl po návratu do své rezidence v Malibu doložil zkázu na Instagramu zveřejněním fotografie, na níž stojí před ohořelým domem a autem. Hasičům poděkoval za jejich nasazení.

Plameny zničily také historickou lokalitu Paramount Ranch, kde se natáčely seriály jako Westworld nebo Doktorka Quinnová.

Oheň ohrožuje předměstí Los Angeles

Zatímco nejvíce obětí a největší škody jsou hlášeny ze severu, plameny ohrožují města i na jihu země. Hasiči bojují s požárem na předměstí Los Angeles. Oheň tam zasáhl města Thousand Oaks nebo Newsbury Park.

V plamenech jsou i hřebeny hor, k nim ale nevedou cesty a hasit je možné jen ze vzduchu. Nad požárem proto neustále létají nejméně tři vrtulníky a pět letadel.

Oheň zničil domy v kalifornském městě Thousand Oaks
Zdroj: Eric Thayer/Reuters

V oblasti nefungují obchody, kvůli shořelým sloupům elektrického vedení nejsou výjimečné výpadky proudu. V Thousand Oaks budou ještě dva týdny zavřené školy a úřady vyzývají rodiče, aby s dětmi odjeli z dosahu dusivého kouře.  

Trump hrozí krácením peněz pro správu lesů

„Jsou to typické lesní požáry na velkých rozlohách. Při tomto větru velké teplo vysušuje zelené listí, stromy, a když se tam potom dostanou plameny, tak dojde podstatně dříve k hoření – a hoří už i větve a kmeny. Proto se to takto rychle šíří,“ uvedl specialista na požární ochranu z pražského Hasičského záchranného sboru Václav Kratochvíl.

Prezident Donald Trump už dříve obvinil v souvislosti s katastrofou správu lesů, která podle něj funguje špatně – a pohrozil jí krácením federálních prostředků. Šéf Bílého domu se za své prohlášení následně dočkal kritiky ze strany řady politiků, hasičů i celebrit.

Jeden z největších požárů postihl Kalifornii v roce 1933 – a až do roku 1970 se srovnatelný neobjevil. V posledních dvaceti letech se ale podobně velké požáry opakují téměř každoročně. Dohromady už letos v Kalifornii shořelo území o rozloze větší, než mají Belgie a Lucembursko dohromady.

„Škody půjdou do miliard dolarů. Na vině jsou velmi suché podmínky za posledních sedm let, vegetace je vyschlá a požáry se snadno šíří. Obvykle je zarazily srážky v zimě, teď bude ale pršet minimálně i během prosince,“ dodal zpravodaj ČT Miřejovský.