Brazilské lesy spaluje rekordní množství požárů, Sao Paulo se ponořilo do tmy

Brazílie se potýká s rozsáhlými lesními požáry. Od čtvrtka jich Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) registruje už 9507, většina z nich zasáhla Amazonii. Asi tři tisíce kilometrů vzdálené Sao Paulo se v pondělí kvůli dýmu uprostřed odpoledne ponořilo do tmy. Počet lesních požárů v Brazílii letos dosáhl rekordu a oproti stejnému období loňského roku se zvýšil o 84 procent.

Obloha v jednom z největších měst světa náhle ztmavla kolem třetí hodiny odpoledne a tma trvala přes hodinu, napsal server BBC. „Bylo to, jako by se ze dne náhle stala noc. Všichni o tom mluvili, protože ani během deštivých dnů obloha tolik neztmavne. Bylo to ohromující,“ uvedl jeden z obyvatel Sao Paula.

Dým, který zahalil město v pondělí, přivál vítr z tisíce kilometrů vzdálených států Rondônia, Acre, Mato Grosso a Mato Grosso do Sul podél hranic s Bolívií. 

Od začátku roku eviduje brazilský ústav rekordních 72 843 lesních požárů, které ohrozily převážně amazonský deštný prales. Může za to sucho, klimatické změny i nelegální kácení a vypalování lesa za účelem získání zemědělské půdy.

Amazonie je pro klima zásadní

Amazonský prales je označovaný za „zelené plíce“ planety, protože hraje důležitou roli v pohlcování některých skleníkových plynů přispívajících ke změnám klimatu. Zároveň je jedním z míst s nejpestřejším životem, je domovem asi tří milionů druhů rostlin a zvířat a žije v něm zhruba milion původních obyvatel. 

Na zapalování lesů mají podle Bolsonara zájem neziskovky

Většina rozlohy amazonského pralesa se nachází na území Brazílie. Obavy o zmenšování plochy největšího světového pralesa zesílily s lednovým nástupem prezidenta Jaira Bolsonara do čela Brazílie. Politik je známý tím, že upřednostňuje ekonomické zájmy před těmi ekologickými.

Prezident nedávno označil za nepravdivé alarmující údaje o odlesňování Amazonie a chystá se mimo jiné legalizovat těžbu nerostů v domorodých rezervacích. Ve středu pak nepřímo obvinil nevládní organizace, že zapalují les v Amazonii, aby poškodily jeho vládu kvůli tomu, že jim snížila příspěvky.

„Sebrali jsme peníze nevládním organizacím, dostávají jen 40 procent. Takže mají nedostatek peněz. Takže možná, neříkám že ano, existují kriminální činy těchto nevládních organizací,“ řekl k lesním požárům Bolsonaro. Na dotaz novinářů, zda jsou za požáry zodpovědné nevládní organizace, odpověděl: „To neříkám. Musíme bojovat proti zločinu, pak uvidíme, kdo je za něj zodpovědný. Ale podle mě v tom je zájem těchto nevládních organizací.“

Kvůli sporu s prezidentem skončil v úřadu šéf INPE Ricardo Galvao a Německo v reakci na politiku Bolsonarovy vlády tento měsíc oznámilo, že omezí financování ekologických projektů v Amazonii.

Prezident pak přes novináře vzkázal německé kancléřce Angele Merkelové, ať si své peníze nechá a použije je na zalesňování své země. Po Německu oznámilo zastavení financování nových projektů v Amazonii i Norsko, které už loni objem peněz omezilo.