TÉMA

Vánoční strom

Tradice zdobení vánočního stromku sahá až do pozdního středověku. Prohlédněte si ty nejzajímavější z letošního roku

Ve městech po celém světě navozují vánoční atmosféru nazdobené stromy. První byly zdobeny zřejmě na území Baltu a Německa a lidé jako dekoraci využívali jablka, ořechy či jiné potraviny. Tradice sahá pravděpodobně až do patnáctého století, nicméně do domovů začala pronikat až v sedmnáctém století. V osmnáctém století se ke zdobení potravinami přidaly hořící svíčky, které byly postupně nahrazeny elektrickým osvětlením. V Česku tento zvyk do běžných domácností pronikal pomaleji, přičemž šlo o výsadu bohatých měšťanských rodin. Po první světové válce se tradice rozšířila do ostatních domácností. V současnosti zdobí vánoční strom mnoho českých náměstí, prohlédněte si ty v krajských městech v interaktivní grafice.
24. 12. 2023|

Prezident může jmenovat nové ústavní soudce. Senátoři schválili Dolanskou Bányaiovou i Kühna

Senát v úvodním dnu své poslední letošní schůze schválil dvě nominace na ústavní soudce. Stanou se jimi Zdeněk Kühn a Lucie Dolanská Bányaiová. Dopoledne je přišel podpořit prezident Petr Pavel, který je navrhl – a nadále platí, že s většinou svých nominací zatím v Senátu uspěl. Hlasování výborů, které předcházelo projednání jeho návrhů na plénu, přitom nebylo jednoznačné, Dolanská Bányaiová nezískala podporu ústavně-právního výboru. Jeho stanovisko však není pro plénum závazné.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 20:24|

Stromky v květináči nemusí přežít až do Vánoc, odborníci doporučují zkontrolovat kořeny

Ne všechny vánoční stromky v květináči budou schopné vrátit se po svátcích do přírody. Šanci aklimatizovat se zpět na venkovní prostředí mají podle odborníků jen ty, které se v květináčích pěstovaly delší dobu. Víc je ale podle nich těch, které ve vytopeném bytě přežijí jen pár dní. Některé nemusejí vydržet ani do Vánoc, což může zákazníky nemile překvapit. Před koupí tak odborníci doporučují zkontrolovat stromku kořeny.
2. 12. 2023|

Hasiči na Štědrý den vyjeli k padesátce požárů. Zaměstnávaly je hořící vánoční stromky

Hasiči na Štědrý den zaznamenali v Česku 46 požárů. Nikdo při nich nezemřel. Celková předběžná škoda dosáhla 3,4 milionu korun, informovala mluvčí hasičů Nicole Studená. Zasahovali u několika požárů vánočních stromků, které vzplály od prskavek. Dva lidé se v podvečer zranili například ve Frýdku-Místku. Prskavka na vánočním stromku způsobila požár i v bytě v Hradci Králové, dva lidi ošetřili záchranáři, materiální škoda je sto tisíc korun. Jeden člověk byl zraněn v Praze na Smíchově, kde rovněž od prskavky vzplál v bytě vánoční strom. Hradečtí a pražští hasiči to uvedli na Twitteru.
25. 12. 2021Aktualizováno25. 12. 2021, 16:01|

Ostrava přišla o vánoční strom na Masarykově náměstí. Kvůli prasklině v kmeni hrozilo, že spadne

Vedení Ostravy kvůli bezpečnosti vymění vánoční strom na centrálním Masarykově náměstí. Důvodem je vertikální prasklina v kmeni stromu, kterou odhalili techničtí pracovníci při kontrole. Strom se ve městě rozsvítil před necelými dvěma týdny.
8. 12. 2021|

Ve Slaném se zřítil vánoční strom, zřejmě kvůli větru. Nikoho nezranil

Na náměstí ve Slaném se zřítil vánoční strom. Podle města za to může větrné počasí, nebo růstová vada kmene. Pád nikoho nezranil ani nezpůsobil škody. Policisté událost prověřují jako obecné ohrožení z nedbalosti. Zkoumají, zda byl strom správně ukotvený.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 15:32|

Rodina z Hluboček darovala Olomouci třicetimetrový vánoční strom. Kvůli bezpečnosti je nakonec o něco nižší

Na Horní náměstí v Olomouci v neděli odpoledne dorazil letošní vánoční strom. Zhruba třicet metrů vysokou jedli, kterou bylo nutné pokácet z bezpečnostních důvodů, věnovala městu rodina z Hluboček. Strom je nakonec asi o osm metrů nižší, radnice ho nechala zkrátit kvůli bezpečí lidí. Tahač s neobvyklým nákladem mohli sledovat obyvatelé Mrskles, Přáslavic a velké části Olomouce. Strom bude slavnostně rozsvícen v neděli 21. listopadu současně se zahájením adventních trhů.
8. 11. 2021|

Sovětský pokus slavit Vánoce bez Boha vytvořil jedinečné tradice

Tradice odrážejí dějiny a někdy dokážou jejich propletenost symbolicky vyjádřit nejlépe. Ruský Nový rok a Vánoce připomínají napětí mezi konzervativním odkazem náboženství a futuristickým zápalem revoluce. A také neobyčejnou schopnost spojovat opačné a překlenovat konflikt.
31. 12. 2020|

Oslavy Vánoc napříč evropskými zeměmi skýtají různá specifika

Vánoce mnoha podob, i tak by se dala popsat oslava jednoho z největších křesťanských svátků v Evropě. I když každá země slaví tu stejnou událost, tradice a zvyky jsou ve spoustě zemí naprosto odlišné od těch českých. Dalo by se říct, že Ježíšek, který nosí dárky, je spíš výjimkou – pro většinu evropských států je tím, kdo děti obdarovává, spíš starší muž podobný Santa Clausovi.
25. 12. 2020|

Začal advent. Na mnoha českých náměstích se rozsvítily vánoční stromy

Zda se letos rozsvítí vánoční stromy na českých a moravských náměstích, bylo do poslední chvíle velkou otázkou. Epidemie koronaviru výrazně zasáhla do rozhodování radnic, zda tradici udržet. Nakonec se ale všechna velká města rozhodla ji nepřerušit. V jiné situaci jsou naopak vánoční trhy. Některá města je kvůli vládním opatřením razantně omezila, jiné pak úplně zrušila.
30. 11. 2020|

V Ostravě začaly vánoční trhy. V Brně a Olomouci zatím vyčkávají

Epidemie koronaviru výrazně zasáhne i do tradičních vánočních trhů v českých a moravských městech. Některá je kvůli vládním opatřením ruší úplně. Výrazně omezené trhy se v pátek otevřely například na Masarykově náměstí v Ostravě. Naopak Olomouc nebo Brno ještě počkají, příští týden se rozhodnou, zda trhy vůbec proběhnou a za jakých podmínek. Záležet bude na případném rozvolnění opatření.
27. 11. 2020Aktualizováno27. 11. 2020, 17:27|

Některá města ruší adventní trhy. V Českém Krumlově povolí jen část stánků

Radnice po celém Česku promýšlejí, jak pojmou letošní advent zastíněný epidemií koronaviru. Některá města nabídnou trhy jen v komorní podobě, na řadě míst je ale i s doprovodným programem úplně ruší. Zbude alespoň vánoční výzdoba.
12. 11. 2020|

Austrálie zažila nejteplejší den v historii. Ničivé požáry připomíná v Sydney děsivý vánoční strom

V centru Sydney vyrostl vánoční strom vytvořený z ohořelých větví stromů, které padly za oběť mohutným lesním požárům. Stromek „zdobí“ sežehnuté jízdní kolo a další spálené předměty upozorňující na přírodní katastrofu, k níž podle řady lidí přispělo globální oteplování. V úterý Austrálie zaznamenala svůj vůbec nejteplejší den v historii měření.
18. 12. 2019|

Praha slavnostně rozsvítila vánoční strom, show se bude opakovat každou hodinu

Tisíce lidí si v poslední listopadovou sobotu v 16.30 nenechaly ujít slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí – animaci, kterou doprovodila i hudba. Letos byl vybrán dvaadvacet metrů vysoký smrk ztepilý ze Semil. Za vánočním veselím se však lidé tradičně hrnou i do rakouské metropole.
30. 11. 2019Aktualizováno30. 11. 2019, 19:05|

Poslední cesta ze Semil. Vánoční strom pro Prahu už dorazil na Staroměstské náměstí

Letošní vánoční strom pro Prahu pochází ze Semil, kde rostl na soukromé zahradě jako solitér. Na den přesně měsíc před Štědrým dnem ho pokáceli a v noci na úterý ho kamion dopravil na Staroměstské náměstí, kde bude o víkendu slavnostně rozsvícen. Devítitunový jehličnan pak bude po vánočních svátcích zcela zpracován: na větvích si pochutnají zvířata v zoo a pevné částí budou zpracovány v truhlárně, která věnuje polovinu výdělku na výsadbu nových stromů.
26. 11. 2019|

Vánoční strom na Staroměstském náměstí bude ze Semil. Jako jediný ze 42 tipů splnil všechny podmínky

Vánoční strom pro Prahu bude letos znovu z Libereckého kraje. Smrk ztepilý s odhadovanou výškou čtyřiadvacet metrů pochází ze soukromého pozemku v Semilech. Do soutěže ho přihlásila majitelka zahrady, ve které vyrostl. Celkem lidé letos vytipovali 42 stromů.
4. 11. 2019|