Hasiči na Štědrý den vyjeli k padesátce požárů. Zaměstnávaly je hořící vánoční stromky

Hasiči na Štědrý den zaznamenali v Česku 46 požárů. Nikdo při nich nezemřel. Celková předběžná škoda dosáhla 3,4 milionu korun, informovala mluvčí hasičů Nicole Studená. Zasahovali u několika požárů vánočních stromků, které vzplály od prskavek. Dva lidé se v podvečer zranili například ve Frýdku-Místku. Prskavka na vánočním stromku způsobila požár i v bytě v Hradci Králové, dva lidi ošetřili záchranáři, materiální škoda je sto tisíc korun. Jeden člověk byl zraněn v Praze na Smíchově, kde rovněž od prskavky vzplál v bytě vánoční strom. Hradečtí a pražští hasiči to uvedli na Twitteru.

Bilance zásahů zůstala podobná jako 24. prosince loni, kdy bylo o jeden požár méně. Rovněž byly bez obětí a celková škoda dosáhla stejné výše. Výrazně ale přibylo zraněných. Loni byli čtyři, letos utrpělo zranění 21 lidí. Nejvíc požárů bylo na Štědrý den v Moravskoslezském kraji a v Praze, v obou krajích vyjeli hasiči shodně k šesti požárům. Naopak zcela bez požárů se Štědrý den obešel v Olomouckém kraji.

Ve Frýdku-Místku stromek začal hořet ve čtrnáctém patře výškové budovy v Janáčkově ulici krátce po 17:30. „K zásahu byly vyslány dvě cisternové automobilové stříkačky. Hasiči průzkumem zjistili mírné zakouření, požár se však podařilo ještě před jejich příjezdem zlikvidovat obyvatelům bytu. Dva lidé se při tom zranili, utrpěli popáleniny,“ uvedl Kozák. Dodal, že zasahující hasiči zkontrolovali také okolní byty. Prověřovali, zda se požár nerozšířil. Škodu vyšetřovatel předběžně odhadl na 30 tisíc korun.

Hasiči ze tří jednotek v podvečer Štědrého dne likvidovali požár v bytě v pátém patře domu v Křižíkově ulici ve Varnsdorfu. Vznikl od svíčky na adventním věnci, škodu hasiči předběžně odhadli na sto tisíc korun. „Hasiči oheň uhasili vysokotlakým proudem vody. Byt a budovu odvětrali pomocí dvou přetlakových ventilátorů. Snažili se mluvit i se všemi lidmi v domě, aby si také otevřeli okna k odvětrání jejich bytů,“ řekl mluvčí ústeckých krajských hasičů Milan Rudolf. Dva lidé se nadýchali kouře a jeden dobrovolný hasič utrpěl lehké zranění po pádu na schodech.

Hasiči na Štědrý den zasahovali také u 66 dopravních nehod a vyjížděli ke 158 případům takzvané technické pomoci. Celkem v pátek registrovali 320 událostí.