Další žena obvinila Epsteina ze znásilnění, skandál sahá až k princi Andrewovi

Horizont ČT24: Žena tvrdí, že si z ní Epstein udělal sexuální otrokyni (zdroj: ČT24)

V kauze Jeffreyho Epsteina přibylo další svědectví. Promluvila žena, kterou miliardář ještě jako nezletilou údajně znásilnil na svém ranči. Připojila se tak k víc než desítce žen, které tvrdí, že je Epstein sexuálně zneužíval a požadují finanční odškodnění. Do případu kolem Epsteina je zapleten i britský princ Andrew. Ten sice popřel, že měl sexuální styk s nezletilými dívkami, své obchodní partnery ani veřejnost ale svými vyjádřeními nepřesvědčil.

„Epstein mě připravil o moji sexuální nevinnost před zdmi pokrytými fotografiemi, na kterých si potřásal rukou a usmíval se s celebritami a politiky. Bylo mi 15 let,“ svěřila se novinářům žena, která se představila pouze pod pseudonymem Jane Doe. Se svým svědectvím čekala šestnáct let.

„Jane Doe“ se jako chudá studentka na školním výletě v New Yorku seznámila s Epsteinovým asistentem. Ten dívce tvrdil, že jí miliardář pomůže s finančními problémy a pozval ji na Epsteinův ranč uprostřed pouště v Novém Mexiku

„Při svém výletu do Nového Mexika jsem letěla tryskáčem, kterému se přezdívalo, jak jsem se později dozvěděla, Lolita express. Vybrala jsem si v něm místo a Jeffrey mi řekl, že si tam vždycky sedá jeho dobrý přítel Bill Clinton,“ popisuje žena.

„Jane Doe" v 15 letech, kdy si z ní údajně Epstein udělat sexuální otrokyni
Zdroj: ČT24

Andrew se nařčením brání, nikoho ale nepřesvědčil

Sám Epstein se obviněním už bránit nemůže. V létě ho ve vazební cele našla ostraha mrtvého. Celou kauzu by mohl objasnit Epsteinův přítel, britský princ Andrew. Toho „Jane Doe“ vyzvala, aby konečně promluvil: „Všechny informace týkající se tohoto případu jsou důležité. Jen protože je Epstein mrtvý, neznamená to, že ostatní kolem něj si nezaslouží taky stanout před soudem.“

Princ Andrew čelí obvinění, že se sám na sexuálním zneužívání mladých dívek podílel. Epstein údajně donutil sedmnáctiletou Virginii Robertsovou, aby měla se synem královny Alžběty II. sex. V nedávném rozhovoru ale princ vše popřel: „Vůbec si nevzpomínám, že bych se s touto dámou setkal.“

Princ Andrew
Zdroj: Toby Melville/Reuters

Andrew litoval, že se s americkým finančníkem v minulosti stýkal. Jeho půl roku připravované televizní vystoupení ale média a odborníci na krizovou komunikaci považují za naprosté fiasko, které poškodilo celou královskou rodinu.

Andrewova kauza dominovala pondělním i úterním titulním stránkám řady britských médií a mnohdy zcela zastínila politická témata včetně brexitu a nadcházejících parlamentních voleb. „Sexuální skandál eskaluje… Smyčka se utahuje,“ napsal na titulní stránce bulvární list The Sun. O kauze královnina syna na prvních stranách informovala i řada dalších bulvárních listů, ale například i seriózní The Times.

Prince už opouštějí sponzoři

Od prince se už také odvracejí sponzoři jeho projektů a podporovatelé. Spolupráci s Andrewovou iniciativou Pitch@Palace, která se soustředí na podporu start-upů, zrušila podle britských médií například poradenská společnost KPMG. Sponzorskou smlouvu, která vypršela na konci října, podle Buckinghamského paláce KPMG neprodloužila.

Od mladšího bratra prince Charlese se hodlají podle stanice Sky News distancovat i další společnosti. O budoucnosti spolupráce s Andrewem nyní rozhoduje třeba farmaceutická společnost AstraZeneca. Také studenti univerzity v Huddersfieldu už hlasovali o tom, zda zbaví Andrewa čestné funkce univerzitního kancléře. Výsledek jejich hlasování ale zatím není znám.

Otázky kolem miliardářovy smrti trvají

Ve Spojených státech mezitím Epsteinovy oběti dál usilují o finanční odškodnění. „(Moje klientky) taky chtějí dostat odpovědi, zjistit, kdo pomáhal Jeffreymu Epsteinovi, kdo věděl, co dělal, a umožnil mu to. Kdo se podílel na jeho sexuálních zločinech. A princ Andrew je právě z toho nařčený,“ říká právnička Lisa Bloomová.

Správci Epsteinovy pozůstalosti už minulý týden oznámili, že chtějí založit fond pro oběti zneužívání. Finančník totiž svůj majetek nikomu neodkázal.

Citlivá kauza ale vyvolává i další otázky zejména ohledně Epsteinovy smrti. Sama „Jane Doe“ měla na tiskové konferenci náramek s nápisem „Epstein se nezabil“.

Vyšetřovatelé dál tvrdí, že miliardář v cele spáchal sebevraždu. Dva z dozorců, kteří na něj měli dohlížet, jsou ale vyšetřováni kvůli falšování dokumentů, ve kterých tvrdili, že vězně v den úmrtí v půlhodinových intervalech kontrolovali. Podle záznamů z bezpečnostních kamer kolem Epsteinovy cely vůbec neprošli.