Libanon sužují nejhorší požáry za desítky let. S plameny bojuje armáda i pořádková policie

Libanon se potýká s více než stovkou lesních požárů, které se blízkovýchodní zemí šíří od pondělí a vyžádaly si už několik obětí. Situace je nejhorší za celé dekády, Libanon už požádal o mezinárodní pomoc, píše zpravodajský server BBC. S požáry bojuje kromě hasičů také armáda a pořádková policie.

Libanon zažil v poslední době nebývalou vlnu veder, která spolu se silným větrem zřejmě způsobila rychlé šíření plamenů z hor na západě země. Kouř je viditelný nad metropolí Bejrútem i nad jiholibanonským městem Sidón.

Cedrové lesy v ohrožení

Podle informací BBC zahynul jeden dobrovolný hasič v oblasti cedrové přírodní rezervace v pohoří Šúf. Právě cedr je symbolem Libanonu, země jej má i na vvlajce.

Požáry v Libanonu. Země žádá o mezinárodní pomoc (zdroj: EBU)

Podle libanonských médií zahynula rovněž jedna žena, kterou údajně u Sidónu přejelo hasičské auto. Další dva lesníci zemřeli v severozápadním regionu Latákije, uvedla média.

Libanonský Červený kříž oznámil, že zdravotníci museli ošetřit v nemocnici více než sedmdesát lidí, kteří se nadýchali kouře a utrpěli lehčí popáleniny a další zranění.

Pomoc z Řecka, Jordánska i Kypru

Libanonský ministr vnitra oznámil, že vláda požádala o pomoc několik zemí, a zveřejnil snímky, na nichž se kyperské letouny snaží bojovat s živlem ze vzduchu. Po dvou letadlech vyslalo také Řecko a Jordánsko.

Do regionu pohoří Libanon byla vyslána pořádková policie s vodními děly. Příčina požárů zatím není jasná, premiér Saad Harírí ale varoval, že pokud byly založeny úmyslně, viníci za to zaplatí.

Rekordní ztráty

Libanon přišel už před aktuálními požáry v tomto roce o tři miliony stromů na 1300 hektarech, což odpovídá zhruba počtu stromů vysazených v posledních 15 letech v rámci iniciativy zalesňování země. Jen za poslední tři dny země ztratila porost na dalších 1200 hektarech, upozornila televize Al-Džazíra s odkazem na experta z libanonské univerzity George Mitriho.