Půjdou do Evropy, reagoval Trump na americké obavy z útěku zadržených teroristů v Sýrii

Turecká ofenziva proti Kurdům v severní Sýrii vyvolává mezi americkými představiteli obavy, že někteří z tisíců zadržovaných teroristů organizace Islámský stát by mohli chaosu kolem turecké ofenzivy využít k útěku z vazby. Informuje o tom agentura Reuters či televize CNN. Prezident Donald Trump to odmítl s tím, že zadržení bojovníci uprchnou do Evropy. Na adresu Kurdů, kteří mezinárodní koalici v čele s USA pomohli IS porazit, uvedl, že bojují o své vlastní území. Myslí si také, že nepomáhali v boji proti nacistickému Německu.

Vysoce postavený představitel americké obrany řekl televizi CNN, že turecká akce má „neblahý dopad“ na americké operace proti IS, které „se v podstatě zastavily“. Ofenziva podle něj komplikuje „naši schopnost budovat místní bezpečnostní složky a provádět stabilizační operace a schopnost (arabsko-kurdských milic) SDF hlídat přes jedenáct tisíc nebezpečných bojovníků IS“.

Podle listu The New York Times je v táborech devět tisíc bývalých bojovníků IS ze Sýrie a Iráku a dva tisíce z dalších padesáti států včetně západoevropských. Kromě nich jsou v Kurdech hlídaných táborech další desetitisíce příbuzných teroristů. 

„SDF se soustředí na boj. Existují obavy, že opustí své pozice,“ řekl podle CNN pracovník Kongresu, který se účastnil veřejnosti nepřístupné schůzky bezpečnostních představitelů. „Je to opravdu špatná situace“.

Trump: Islamisté půjdou do Evropy

Na toto téma ve středu dostal otázku i americký prezident Donald Trump. „Budou utíkat do Evropy. Tam se chtějí dostat,“ řekl Trump na konto vězněných radikálů.

Zároveň oznámil, že Spojené státy část bojovníků IS zadržených v Sýrii převezly kvůli turecké vojenské operaci na nespecifikované místo. Podle agentury AP neprozradil, kolik lidí bylo přemístěno či kdy k tomu došlo, pouze řekl, že šlo o „velmi špatné“ jedince. 

Média následně s odvoláním na nejmenované americké činitele informovala, že armáda USA převzala dva členy někdejší čtyřčlenné buňky takzvaného Islámského státu známé jako Beatles. Alexanda Kotey a El Shafee Elsheikh jsou už údajně mimo Sýrii. Jejich teroristická buňka stojí za popravami novinářů, humanitárních pracovníků a syrských vojáků z let 2014 a 2015. Členové milic SDF dvojici zadrželi loni v lednu.

List The New York Times píše, že Američané mají seznam až 60 lidí, které chtějí z táborů odvézt. Zatím není jasné, co chtějí Spojené státy dělat s těmi, které považují za nebezpečné.

Zpravodaj ČT na Blízkém východě Borek: Boj proti IS dlouho ospravedlňoval téměř nezávislou existenci kurdské entity na východě Sýrie (zdroj: ČT24)

Kurdové nám nepomohli s Normandií, hájí Trump  stažení vojáků

Šéf Bílého domu čelí kritice, že svým rozhodnutím o stažení amerických vojáků z oblastí na severu Sýrie ponechal turecké armádě napospas bojovníky kurdských milicí, které pomohly v Sýrii porazit islámské radikály.

Podle CNN ho kritizují například také republikánští členové Kongresu Liz Cheneyová, Marco Rubio či Lindsey Graham, který se svým demokratickým kolegou Chrisem Van Hollenem připravuje v Senátu návrh protitureckých sankcí

Trump se hájil mimo jiné tím, že Kurdové bojují o své vlastní území a nepomáhali podle něj například v boji proti nacistickému Německu.

„Kurdové bojují o svoje území, jen abyste tomu rozuměli. Bojují o svoje území. A jak dnes (ve středu) někdo napsal v jednom velmi, velmi silném článku, nepomohli nám ve druhé světové válce, nepomohli nám s Normandií, například,“ řekl americký prezident v narážce na vylodění protihitlerovských spojenců v Normandii v roce 1944. „Kromě toho jsme vynaložili obrovské peníze na pomoc Kurdům, co se týče munice, co se týče zbraní,“ dodal.

Prezident zřejmě citoval článek konzervativního komentátora

Článkem, na který ve své odpovědi Trump odkazoval, je podle deníku The Guardian pravděpodobně úterní text konzervativního komentátora Kurta Schlichtera s titulkem „Kritici žasnou, zatímco Trump dodržuje slib o ukončení válek“. „Řekněme si to na rovinu: Kurdové nám nepřišli na pomoc v Normandii nebo v Inčchonu nebo v Khe Sanh nebo v Kandaháru,“ uvedl autor. Poukázal tak na války, jichž se USA v minulosti zúčastnily v Asii.

Vylodění v korejském Inčchonu v roce 1950 přispělo k zastavení postupu komunistických jednotek, v Afghánistánu bojovali Američané s Tálibánem o jeho baštu, jíž byl Kandahár. Ve vietnamském Khe Sanhu se střetli v době vietnamské války se severovietnamskou armádou.

Podle deníku The Washington Post byl ve středu Trump tázán i na to, zda rozhodnutí opustit Kurdy nemůže do budoucna Američanům zkomplikovat snahy o uzavírání vojenských spojenectví. „Ne, to se nestane. Aliance jsou jednoduché,“ odvětil šéf Bílého domu.