Demonstranty v Hongkongu podpořily stovky právníků. Po měsících napětí už nejde jen o extradiční zákon

Události: Protesty v Hongkongu pokračují (zdroj: ČT24)

Několik stovek právníků se navzdory sílícím varováním čínské vlády zúčastnilo tichého pochodu Hongkongem, jehož cílem bylo vyjádřit podporu místním prodemokratickým aktivistům. Ti už několik měsíců nepřestávají vycházet do ulic na protest proti vládě. Poslední stávka se odehrála v pondělí a ochromila vlakovou, autobusovou i leteckou dopravu.

Právníci, oblečeni v černém, pochodovali poklidně od budovy nejvyššího soudu až k ministerstvu spravedlnosti. Účastníci pochodu podporují požadavek demonstrantů na nezávislé vyšetření rovného uplatňování práva. Místní prokuratura podle nich nespravedlivě a z politických důvodů pronásleduje některé účastníky protestů.

„Opravdu se mi nelíbí manévry této vlády, které rozdělují a zasévají strach,“ řekla jedna z přítomných právniček Anita Yipová. „Pronásledování se vede selektivním způsobem,“ dodala. Od začátku června je to již druhý takový pochod, který se obvykle koná mimo hlavní protesty.

Podle některých obyvatel Hongkongu policie přistupuje k prodemokratickým demonstrantům jinak než k těm, kteří protestující předminulý týden surově napadli na vlakovém nádraží v hongkongské čtvrti Yuen Long. U nich existuje podezření, že patří ke zločineckým gangům napojeným na pevninskou Čínu, takzvaným triádám.

Policie zatkla přes 500 demonstrantů a desítky z nich obviňuje z výtržnictví, za něž v Hongkongu hrozí až desetileté vězení. Zároveň však zatkla pouze 19 mužů, kteří se účastnili násilností v Yuen Long a obvinila je z nezákonného shromažďování, což je méně závažný trestný čin.

Peking v úterý v zatím nejostřejší reakci demonstranty varoval, aby si nezahrávali s ohněm a aby nezaměňovali zdrženlivost Pekingu za slabost. Šéf čínského státního úřadu pro Hongkong a Macao Čang Siao-ming ve středu uvedl, že území čelí největší krizi od roku 1997, kdy se tato bývalá britská kolonie vrátila pod čínskou správu.

Čína pořádá masivní policejní cvičení, v Hongkongu rostou obavy

Čínská policie v úterý v docích přilehlého města Šen-čen provedla masivní cvičení, kterého se zúčastnilo na 12 tisíc příslušníků bezpečnostních sil. „Všechny policejní síly v Šen-čenu jsou stále připraveny,“ uvedla policie v komentáři k videu ze cvičení, které zveřejnila na sociálních sítích.

Za poslední týden je to už druhé takové video, na kterém čínské pořádkové síly cvičně zasahují proti demonstrantům. V Hongkongu tak podle AFP roste obava z toho, že se Peking chystá zasáhnout ve městě přímo.

Demonstrace v Hongkongu rozpoutal návrh zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, tedy takzvaný extradiční zákon. Ačkoliv vláda návrh v reakci na protesty pozastavila, demonstrace dále pokračují a jejich účastníci požadují odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové a protestují proti sílícímu vlivu Pekingu.