Kapitánce lodi s migranty hrozí za narušení italských vod až 15 let vězení. Salvini mluví o pirátství

Italská prokuratura vyšetřuje kapitánku lodi Sea-Watch 3. Carola Racketeová bude čelit obvinění z pašeráctví. Její loď s 42 migranty na palubě ve středu nepovoleně vplula do italských vod. Hrozí jí pokuta až 50 tisíc eur (asi 1,3 milionu korun) a až 15 let vězení. Ohledně rozdělení migrantů z lodi již „kladně odpověděla“ pětice států, uvedl italský ministr zahraničí.

Italské úřady plavidlo Sea-Watch 3 více než dva týdny odmítají vpustit do přístavu. Na palubě strávilo noc na pátek několik italských poslanců za levicovou Demokratickou stranu (PD), kteří na loď ve čtvrtek dorazili na nafukovacích člunech.

Kvůli špatnému zdravotnímu stavu opustili plavidlo v posledních 24 hodinách další dva migranti. Na pevninu byl evakuován 19letý muž se silnými bolestmi a jeho nezletilý bratr, píše agentura APA.

„Nemůžeme čekat, až bude každý potřebovat urgentní zdravotní pomoc, aby Evropa uznala jejich základní práva,“ prohlásila Racketeová. Itálie a EU nechala migranty napospas osudu, kritizuje žena, která se v italských médiích stala symbolem odporu proti politice zavřených přístavů. Za tou stojí hlavně ministr vnitra Matteo Salvini.

Podle kapitánky jsou lidé na palubě vyčerpaní

Loď Sea-Watch 3 nalodila 12. června u libyjských břehů 53 migrantů, vstup na pevninu povolila Itálie od té doby jen jedenácti z nich, zejména dětem a těhotným ženám. Racketeová ve středu vplula do italských vod. Svůj krok zdůvodnila tím, že migranti na palubě jsou již zcela vyčerpaní. Policejní člun ji ale přiměl znovu loď zastavit. 

Kapitánka Sea-Watch 3 Carola Racketeová
Zdroj: Sea-Watch International/Reuters

Italský ministr vnitra Salvini přísnou protiimigrační politiku prosazuje od loňského nástupu do úřadu. Ve čtvrtek prohlásil, že je pro zabavení lodi a zatčení její posádky. Zároveň očekává, že takto rozhodne i italský soud. Racketeovou a její posádku označil za „piráty“, kteří pomáhají zločineckým gangům pašovat Afričany do Evropy.

O běžence mají zájem desítky německých obcí

Salvini rovněž prohlásil, že povolení zakotvit v italském přístavu vydá teprve tehdy, když se další evropské země zavážou uprchlíky převzít.

„Upřímně děkuji vládám Finska, Francie, Německa, Lucemburska a Portugalska“ za 'kladnou odpověď', napsal na twitteru šéf italské diplomacie Enzo Moavero Milanesi. S nabídkou na převzetí migrantů už předminulý týden přišlo 50 německých měst a obcí.

Italské úřady ale neoznámily, zda se migranti budou moci na Lampeduse vylodit. Salvini dříve prohlásil, že povolení zakotvit v italském přístavu vydá tehdy, až se další evropské země zavážou uprchlíky převzít.