Merkelová se nechala vyšetřit kvůli třesu z posledních dní. Podle vládního mluvčího je v pořádku

Události: Německo řeší zdravotní stav kancléřky Merkelové (zdroj: ČT24)

Německá kancléřka Angela Merkelová netrpí žádnou vážnou chorobou, a to ani Parkinsonovou nemocí, píše list Stuttgarter Zeitung s odvoláním na vládní kruhy. Obavy o zdraví brzy pětašedesátileté političky vyvolal silný třes, který ji při oficiálních příležitostech v posledních dvou týdnech postihl dvakrát.

Mluvčí Merkelové Steffen Seibert ujistil, že na kancléřčině programu se nic nemění. „Všechno bude podle plánu. Kancléřce je dobře,“ řekl.

Poprvé Merkelovou postihl silný tělesný třes minulý týden při setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Podle kancléřky za to mohl nedostatek vody. Lékaři při důkladném vyšetření žádnou nemoc neobjevili.

Podruhé šéfku německé vlády postihl třes ve čtvrtek při jmenování nové ministryně spravedlnosti Christine Lambrechtové. V tomto případě prý za to mohla psychika. „Není žádný důvod k obavám. Vzpomínka na událost z minulého týdne vedla k této situaci, jde o proces psychologického zpracování,“ cituje list zdroj z vládních kruhů.

Něco podobného se jí stalo už před dvěma lety při návštěvě Mexika. Merkelová je kancléřkou od roku 2005, a je tak léta vystavena vysokému pracovnímu tempu a velkému tlaku. I proto nyní lékaři političce, které v dubnu zemřela matka, doporučili, aby si odpočinula.