Demokraté vybírají, kdo se ve volbách postaví Trumpovi. První debatě dominovala Warrenová

Zpravodaj Miřejovský o první debatě demokratických kandidátů (zdroj: ČT24)

Budoucnost zdravotního pojištění v USA byla ve středu večer hlavním tématem první besedy kandidátů na demokratickou nominaci o Bílý dům, která zahájila dlouhý proces výběru nejvhodnějšího soupeře pro obhajujícího prezidenta Donalda Trumpa. Dvě hodiny v kongresové hale v Miami debatovalo deset kandidátů, stejný počet jich zasedne k další debatě v pátek večer.

Pořádání dvou úvodních debat si vynutil nebývale velký počet uchazečů o demokratickou nominaci, kterých je nyní pětadvacet. Pět z nich se v debatách nepředstaví, protože nesplnili přísná kritéria výběru, zejména vyšší procento preferencí v průzkumech veřejného mínění.

Při první besedě ve středu dominoval hlas massachusettské senátorky Elizabeth Warrenové, která požadovala „strukturální změny“ americké ekonomiky a systém veřejného zdravotního pojištění bez účasti privátního sektoru.

Události: Demokratičtí kandidáti na prezidenta Spojených států se utkali v debatě (zdroj: ČT24)

„Pro koho nynější ekonomika pracuje? Prospívá neustále se tenčící horní vrstvě společnosti. Je to prostě a jednoduše korupce. Musíme učinit strukturální směny,“ apelovala Warrenová.

„Warrenová navrhla zdanění velkých společností. Z daní od obřích nadnárodních firem, jak sama říká, chce zaplatit své další návrhy, například systém veřejného pojištění,“ uvedl zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.

Debata, občas emotivní, se soustředila na problematiku přistěhovalectví, na boj proti chudobě, klimatické změny, prodej střelných zbraní, plánované rodičovství nebo jadernou smlouvu s Íránem, kterou Trump loni vypověděl. Osobních útoků na hlavu státu, která se netají úmyslem mandát napřesrok s přehledem obhájit, se kandidáti většinou vystříhali.

Newyorský starosta Bill de Blasio, který se rovněž hlásí do volebního boje proti Trumpovi, zdůraznil nutnost „boje za srdce a duši“ Demokratické strany. Demokraté jsou v odporu proti Trumpovi jednotní, neshodnou se ale v názoru, kdo by se mu měl ve volbách postavit, poznamenala k tomu agentura AP.

Dva tábory demokratů

Strana je rozdělena do dvou táborů, z nichž jeden, reprezentovaný Warrenovou nebo vermontským senátorem Berniem Sandersem, žádá bezplatnou zdravotní péči, dostupné vzdělání bez studentských dluhů, toleranci vůči migrantům a vyšší zdanění bohatých.

Druhý tábor, v jehož čele stojí bývalý viceprezident Joe Biden, prosazuje liberální přístup s umírněnými politickými recepty, které by ve volbách mohly přilákat i Trumpovy voliče. Sanders a Biden budou hlavními postavami druhé etapy debat.

Trump: Nuda!

Prezident Trump se v době středeční debaty připravoval na cestu do Japonska, kde se zúčastní summitu skupiny hospodářsky nejsilnějších států světa G20. Před odletem potvrdil, že první debatu bude sledovat v prezidentském speciálu. Jeho první komentář na Twitteru byl stručný: „NUDA!“

Debatu, kterou živě přenášely stanice NBC News, MSNBC a Telemundo, sledovalo 15,3 milionu diváků. Dalších devět milionů pak sledovalo internetový přenos. Vyplývá to z přehledu zveřejněného společností Nielsen. Agentura Reuters napsala, že sledovanost překonala odhady analytiků, kteří očekávali nižší čísla s ohledem na to, že favorité Biden a Sanders budou diskutovat až v noci na pátek našeho času.

Pro srovnání, první demokratickou debatu k primárkám před čtyřmi lety, která se tehdy konala až v říjnu, sledovalo 15,8 milionu lidí. Republikáni v roce 2015 debatu uspořádali v srpnu a ujít si ji nenechalo takřka 24 milionů lidí.