Senátorka Warrenová se zlobí na Trumpa, že jí říká Pocahontas

Americký prezident Donald Trump označil demokratickou senátorku za stát Massachusetts Elizabeth Warrenovou za legendární indiánku Pocahontas. Stalo se tak na setkání veteránů z druhé světové války z indiánského kmene Navajů. Warrenová Trumpovu poznámku považuje za rasistickou. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž byla prezidentova poznámka „zjevně hanlivá“.

Veteráni, kteří se s prezidentem Trumpem setkali, byli „code talkers“, uživatelé jazykového kódu založeného na nepsaném jazyce Navajů. Ten za druhé světové války dokonale zmátl Japonce. Kód, využitý armádou USA v Tichomoří, byl jen v hlavách Navajů vycvičených v radiové komunikaci.

Každá zpráva přečtená nahlas byla vzápětí okamžitě zničena. „Japonci dělali všechno možné, aby kód prolomili, ale nikdy se jim to nepodařilo,“ řekl podle AP jeden z prvních code talkerů Chester Nez v rozhovoru, který poskytl v roce 2010.

Americký prezident veterány na setkání, které se konalo v pondělí v Kongresu, pochválil. „Byli jste tu mnohem dříve než kdokoliv z nás. Je tu ale jedna senátorka, která tu už je také hodně dlouho. Říkají jí Pocahontas,“ řekl v narážce na Warrenovou.

Elizabeth Warrenová
Zdroj: Brian Snyder/Reuters

Prominentní demokratická senátorka v minulosti prohlásila, že má indiánské předky. Donald Trump ji proto během prezidentské kampaně několikrát posměšně označil za Pocahontas.

Warrenová dříve učila na právnické fakultě Harvardovy univerzity a byla poradkyní Trumpova předchůdce Baracka Obamy. Do Senátu ji zvolili v roce 2012. „Je smutné, že si prezident Spojených států nedokáže ani během ceremoniálu, který se konal na počest těchto hrdinů, odpustit rasistické poznámky,“ postěžovala si Warrenová ve vysílání televize MSNBC.

Bílý dům: Warrenová lže o svém původu

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová odmítla, že Trumpova poznámka byla rasistická. „Myslím, že většinu lidí pohoršuje, že senátorka Warrenová lže o svém původu s vidinou kariérního růstu,“ řekla Sandersová. Šéf Národního kongresu amerických indiánů Jefferson Keel požádal Trumpa, aby poselství Pocahontas nezneužíval.