Většina konzervativců chce brexit i za cenu rozbití království. Bojí se jen nástupu Corbyna

Většina britských konzervativců by dala přednost extrémním scénářům před setrváním v EU. Brexit chtějí i v případě, že by se po něm osamostatnilo Skotsko nebo Severní Irsko, že by ekonomice přinesl závažné problémy nebo že by zlikvidoval jejich stranu. Odchod z EU by obětovali jenom v případě, že by přivedl do premiérského křesla předsedu labouristů Jeremyho Corbyna.

Podle šetření, které mezi 892 členy konzervativní strany zorganizovala britská agentura YouGov, by 54 procent konzervativců dalo přednost zániků strany, pokud by to pro realizaci brexitu bylo nezbytné. Plných 63 procent z nich uvedlo, že by se smířilo s odtržením Skotska, a 59 procent toryů by raději přihlíželo i odchodu Severního Irska ze Spojeného království než setrvání monarchie v EU.

Velmi podobná proporce konzervativců (61 procent) dále uvedla, že si přeje brexit i za cenu toho, že by to pro Británii znamenalo výrazné ekonomické ztráty.

54 procent konzervativců by dalo přednost rozpadu strany před setrváním v EU
Zdroj: YouGov.co.uk

Jediný scénář, který pro konzervativce i nadále zůstává nepřijatelný, je vítězství labouristů a uvedení jejich šéfa Jeremyho Corbyna do úřadu ministerského předsedy. Setrvání v EU by v takovém případě dalo přednost 51 procent konzervativců oproti 39 procentům, kteří by Corbyna jako premiéra akceptovali.

Navzdory odhodlanosti prosadit brexit za téměř každou cenu by většina toryů stále hlasovala proti odchodu z EU. Podle průzkumu jsou však přesvědčení, že nenaplnění výsledků referenda z roku 2016 by pro stranu znamenalo konec nadějí na úspěch nejen v příštích, ale také následujících volbách.

Až 51 procent z nich dokonce věří, že by se konzervativci po takovém neúspěchu do čela vlády již nikdy nedostali. Naopak uskutečnění brexitu jim podle 52 procent respondentů zajistí vítězství v příštích volbách.

Polovina konzervativců by přijala Farage jako vůdce strany

O tom, že hlavolam kolem brexitu zásadně změnil rozložení sil v tradiční britské politice, svědčí i fakt, že drtivá většina konzervativců už nepovažuje labouristy za svého největšího rivala. Plných 67 procent z nich vnímá jako mnohem větší hrozbu novou Brexit Party stoupence tvrdého brexitu Nigela Farage. Dvě třetiny konzervativců (68 procent) potom věří, že právě voliči Brexit Party a Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) budou v příštích volbách jejich cílovou skupinou, spíše než voliči labouristů či liberální demokracie.

Téměř polovina konzervativců (46 procent) by pak dokonce přijala Farage jako potenciálního vůdce strany. Proti je 40 procent, zatímco 14 procent si není Faragem jisto.