Kilometrová fronta na benzin a blackouty. Venezuela zažívá nejhorší krizi neválečného světa

Obyvatelé řady venezuelských měst se potýkají s nedostatkem benzinu. U některých čerpacích stanic se tvoří až kilometrové fronty a panují obavy, že propuknou násilnosti. Armáda již začala dohlížet na prodej pohonných hmot. Příčinou nedostatku je vážná ekonomická krize i sankce. Venezuela má paradoxně největší zásoby ropy na světě.

„Stojím ve frontě od včerejška, někteří kamarádi čekají na benzin už dva dny,“ řekl agentuře AFP Edwin Contreras z města San Cristóbal. „Strávil jsem 12 hodin ve frontě a benzin jsem nesehnal. Ve dvě odpoledne řekli, že každý si smí koupit jen 20 litrů, ale v sedm hodin benzin došel,“ popsal situaci ve městě Maracaibo taxikář Víctor Chourio.

Za nedostatkem pohonných hmot v zemi stojí vážná ekonomická krize, ale také nové americké sankce. Spojené státy je uvalily na venezuelskou státní ropnou společnost, aby podpořily opozici v úsilí o svržení úřadujícího prezidenta Nicoláse Madura.

Podle ekonomů citovaných deníkem The New York Times zažívá Venezuela nejhorší ekonomickou krizi na světě ve srovnání se zeměmi, kde není válečný konflikt. Za kolapsem hospodářství stojí podle nich špatná vládní hospodářská politika úřadujícího socialistického prezidenta Madura a jeho předchůdce Huga Cháveze.

Venezuelany trápí už několik let také výpadky elektrického proudu, které se letos zintenzivnily a zasáhly téměř celou zemi. Elektřina nešla několik dní a kvůli tomu byly přerušeny i dodávky vody.

Vláda v Caracasu viní opozici a USA, které se podle vlády sabotážemi snaží Madura svrhnout. Faktem ale je, že tamní energetická infrastruktura je ve velmi špatném stavu, protože vláda nedostatečně investovala do její údržby. Podle opozice vláda také miliony z rozpočtu zpronevěřila.

Venezuelská krize se šíří i za hranice, zejména do spřátelené Kuby, která dostává mnohem méně ropy než dřív. Komunistický ostrov nedávno musel zavést přídělový systém na základní potraviny a potřeby.