Venezuelané míří ke kasárnám přesvědčovat vojáky. Armáda zatím zůstává věrná Madurovi

Venezuelané míří ke kasárnám přesvědčovat vojáky (zdroj: ČT24)

Stoupenci venezuelské opozice se po výzvě prozatímního prezidenta Juana Guaidóa shromažďují u kasáren v Caracasu, aby opět vyzvali vojáky věrné úřadujícímu prezidentovi Nicolási Madurovi k přechodu na svou stranu. Informovala o tom agentura AFP.

Juan Guaidó, kterého jako prozatímního prezidenta Venezuely uznává přes padesát států včetně Česka, ve čtvrtek vyzval své příznivce k poklidným demonstracím u základen po celé zemi, „aby (vojáci) začali jednat v souladu s ústavou“. „Cílem je předat náš vzkaz, aniž by vypukly konfrontace nebo jakákoli provokace,“ napsal.

Podle AFP se v průběhu sobotního dopoledne k základnám v Caracasu vydávaly skupinky demonstrantů. Armádní špičky zůstávají věrné Madurovi. Guaidó však chce příslušníky ozbrojených sil přesvědčit, aby se k Madurovi obrátili zády, přičemž jim slibuje amnestii. „Nemyslím si, že tohle armádu zviklá, ale přispívá to k tomu,“ řekl AFP na jednom ze sobotních opozičních shromáždění právník Marcos Rodriguez.

„Neočekávám, že by došlo ke změně názoru armády, a to především proto, že byl neúspěšný pokus o povstání v úterý nad ránem caracaského času a ti vojáci se teď o to víc budou bát, porotože jsou nadále pronásledováni. Je jim vyhrožováno, není to tak, že by stáli kompletně na straně Nicolase Madura, spíše se bojí, co se jim stane, když se postaví proti němu,“ uvedl pro ČT odborník na Latisnkou Ameriku Martin Rey.

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo se na stoupence venezuelské opozice obrátil přes video na svém twitterovém účtu. „Čas na změnu je nyní. Už žádné represe,“ vzkázal mimo jiné. Spojené státy podle něj stojí na straně venezuelského lidu a prozatímního prezidenta Guaidóa a podporují mírovou změnu režimu.

Washington ale zároveň nevylučuje v jihoamerické zemi vojenský zásah. Prezident Maduro v projevu vyzval vojáky, aby byli připraveni na možnost americké vojenské ofenzivy.

Sporné volby

Krize ve Venezuele začala letos v lednu. Parlament, v němž má většinu pravicová opozice vedená Guaidóem, odmítl uznat výsledek prezidentských voleb, v nichž v prosinci 2018 obhájil svůj mandát Maduro. Poslanci pak prohlásili prozatímním prezidentem svého předsedu Guaidóa.

Světové společenství se v hodnocení událostí rozdělilo. Rusko, Čína, Írán, Turecko, Kuba nebo Bolívie stojí za Madurem. Naopak většina evropských zemí včetně Česka, Spojené státy, Brazílie, Argentina, Kolumbie a další jihoamerické státy považují za legitimní hlavu státu Guaidóa.