Nejvlivnější ruský bloger tvrdě kritizuje Putina i oligarchy. Po letech se rozhodl vystoupit z anonymity

Horizont ČT24: StalinGulag odhalil svou identitu (zdroj: ČT24)

Nejpopulárnější ruský bloger, publikující pod pseudonymem StalinGulag, se rozhodl vystoupit z anonymity. Jmenuje se Alexander Gorbunov a k rozhodnutí odhalit své jméno jej vedlo nejen pátrání úřadů po něm, ale i těžká nemoc, kvůli které je upoután na invalidní vozík. I přes svou nelehkou situaci si ale dokáže udržet smysl pro vtip a černý humor. Díky nim i ostrým výpadům vůči Kremlu si na sociálních sítích získal přes milion a půl příznivců.

Otázka, kdo stojí za pseudonymem StalinGulag, zaměstnávala ruská média i úřady šest let. Anonymní bloger kritizuje vše, co mu přijde pod ruku: oligarchy, Kreml i prezidenta Vladimira Putina. Poukazuje na absurditu i nespravedlnost a jeho obliba roste i díky častému užívání vulgarismů.

„Nechápu, proč poradce Surkov (poradce prezidenta Putina Vladislav Surkov, pozn. red.) psal takto dlouhý článek o nevyhnutelnosti putinismu. Mohl to vyjádřit několika slovy: Před tou k***** se nikdo nezachrání!“

„Ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcová řekla, že Rusové přestanou pít, až budou mít zajímavou práci a volný čas. Jinými slovy: pít nepřestaneme nikdy.“

Díky podobným komentářům se stal StalinGulag nejvlivnějším blogerem v zemi. Na šifrované síti Telegram jej sleduje přes 300 tisíc lidí, a to i přesto, že se službu snaží ruské úřady zakázat. Na Twitteru má StalinGulag přes milion sledujících.

Policie byla blogerovi na stopě

Nedávno odvysílala ruská mutace zpravodajské stanice BBC nečekané doznání: „Jmenuji se Alexander Gorbunov a na síti Telegram vystupuji pod jménem StalingGulag.“

Přiznání přišlo týden poté, co policie podnikla razii v domě jeho matky. Pátrala po něm, i když žádný zákon neporušil. „Vnímám to spíš jako signál ze strany úřadů, které mu dávají najevo: dobře víme, kdo jsi, a jestli si myslíš, že se schováš za nějakou anonymitu, tak se mýlíš,“ komentuje redaktor Hospodářských novin a odborník na Rusko Ondřej Soukup.

Gorbunov pochází z chudého Dagestánu, zabezpečil se prací v bance. Má ženu, děti a trpí spinální svalovou atrofií, kvůli které je upoutaný na vozík. Právě jeho těžká nemoc byla zřejmě spouštěčem blogerské kariéry.