Referendum o brexitu se nemělo konat, říká většina Britů. Názor převažuje i mezi konzervativci

Většina Britů si myslí, že referendum o vystoupení z Evropské unie se vůbec nemělo konat. Ukázal to průzkum pro nedělník Observer, který je spojen s levicovým deníkem Guardian. Kritiků lidového hlasování je víc dokonce i mezi voliči Konzervativní strany, jejíž předseda David Cameron ho vyhlásil. Průzkum zjišťoval také podporu stran před volbami do Evropského parlamentu.

Zpětnou nelibost nad konáním referenda vyjádřilo 55 procent Britů. Mezi konzervativci toto přesvědčení sdílí 49 procent respondentů, naopak 43 procent stále považuje možnost rozhodnout v plebiscitu za správnou.

Mezi příznivci labouristů je poměr kritiků k obhájcům 72 k 18 procentům.

Hlavním důvodem kritiky referenda jsou těžkosti, které provázejí jednání o podobě rozvodové dohody Spojeného království s Evropskou unií. Vláda premiérky Theresy Mayové ji dojednala, avšak poslanci ji opakovaně odmítli.

Poté se ukázalo, že žádné z navrhovaných řešení nemá ve sněmovně podporu. Británie proto požádala o odklad brexitu, kvůli němuž se v zemi budou konat volby do Evropského parlamentu.

Průzkum zjišťoval i podporu stran v těchto volbách. Pro labouristy by hlasovalo 28 procent respondentů, stejně jako pro Stranu Brexitu vedenou nehlasitějším euroskeptikem Nigelem Faragem. Konzervativci by získali podporu 14 procent voličů, Liberální demokraté sedmi, proevropská strana Změna také sedmi, Zelení šesti a Skotská národní strana pěti.