Čaputová by nebránila opětovnému jmenování Fica premiérem, zaznělo v rozhovoru pro ČT

Čaputová pro ČT: Fica bych premiérem jmenovala, ústavním soudcem nikoliv (zdroj: ČT24)

Budoucí historicky první prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová cítí pouhý den po svém zvolení pocit zodpovědnosti. V exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi v neděli uvedla, že se bude snažit oslovit i ty Slováky, kteří ji nevolili. Zároveň bude podle svých slov usilovat o pravdivou a korektní politiku. Opětovnému jmenování Roberta Fica (Smer) premiérem by Čaputová podle svých slov nebránila, musel by ale mít většinovou podporu v parlamentu.

Příští slovenskou prezidentkou bude právnička a občanská aktivistka Zuzana Čaputová. Ve druhém kole voleb získala 58,4 procenta hlasů – téměř o 17 procentních bodů víc než její protikandidát místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Exkluzivní půlhodinový rozhovor, který čerstvě zvolená prezidentka v neděli České televizi poskytla, vedl v Bratislavě zpravodaj Michal Kubal.  

Čaputová během něj mimo jiné řekla, že své zvolení vnímá jako mandát, který je v této době na Slovensku velmi důležitý. Den po svém zvolení pak cítí především zodpovědnost. 

O tom, zda ve volbách uspěje, měla Čaputová podle svých slov pochybnosti. „Já jsem dlouho byla kandidátkou, která byla několik měsíců na osmém místě. V porovnání s jinými kandidáty jsem vycházela z pozice velmi nízké míry poznatelnosti,“ řekla. Toho, že se pak – po prvních televizních diskusích a odstoupení dalšího kandidáta Roberta Mistríka v její prospěch – situace změnila, si podle svých slov budoucí slovenská prezidentka velmi váží.

Zuzana Čaputová
Zdroj: ČT24

V čele Slovenska chce Čaputová, která sama sebe nazvala jako proevropskou kandidátku, vést věcnou debatu i se svými odpůrci a názorovými oponenty. „Budu velmi ráda, jestli budeme schopni se odosobnit od možná osobních výhrad,“ uvedla. „Podle mě je důležité snažit se o pravdivou a korektní politiku,“ dodala s tím,  že chce prosadit kontruktivní a „pokojnější styl komunikace než strašení, hrozby a zvyšování hlasu.“ 

Fica by Čaputová premiérem opět jmenovala, ústavním soudcem však nikoliv

Budoucí slovenská prezidentka také uvedla, že Roberta Fica (Smer) by znovu jmenovala premiérem, pokud by měl v parlamentu většinu. Ústavním soudcem ho ale nejmenuje, důležitým atributem výkonu dané funkce je totiž podle ní nestrannost a nezávislost.

Bývalý premiér Fico a jeho Smer ve volbách podporovali  jejího protikandidáta Maroše Šefčoviče. Toho přitom doporučil také český prezident Miloš Zeman. Podle Čaputové to neovlivní její vztah se Zemanem, kterého respektuje jako legitimně zvoleného prezidenta v Česku. Zároveň ale uvedla, že si neumí představit, že by podobně podpořila některého z prezidentských kandidátů v sousední zemi. „Záleželo by na charakteru zásahu nebo vyjádření. Je to vnitrostátní věc jiné země,“ uvedla.

V této souvislosti Čaputová zopakovala, že právě do České republiky povede její první zahraniční cesta. V Česku má podle svých slov řadu přátel a ráda do něj jezdí na dovolenou. Mezi její oblíbená místa patří splav na Vltavě v Českém Krumlově.  Vztahy mezi Českem a Slovenskem Čaputová – s ohledem na historický kontext – vnímá jako výjimečné. 

Rozhovor se dotkl také nízké volební účasti, která sobotní volby provázela. V té souvislosti Čaputová připustila, že do jisté míry za nízkou účastí může stát i to, že se voliči – kteří v prvním kole voleb ztratili svého kandidáta – na ni ani na Šefčoviče nedokázali důvěrou napojit.  

„Zároveň to vnímám tak, že ta nižší účast ve volbách možná souvisí s krizí důvěry veřejnosti v politiku. Možná je ta frustrace u některých lidí natolik silná, že si řeknou, že to vůbec nemá smysl, a to bez ohledu na to, kdo tam je,“ domnívá se Čaputová. „Možná mohlo sehrát roli i to, že jsem v prvním kole získala poměrně velký náskok a někteří mí voliči si řekli, že je to v pohodě,“ dodala. I přes nízkou volební účast vnímá svůj mandát jako silný.

Prezidentského úřadu se Zuzana Čaputová ujme patnáctého června, do té doby ji čeká výběr poradců i neformální schůzky s představiteli veřejné moci. V diplomacii chce navázat na zahraniční politiku dosavadního prezidenta Andreje Kisky, který ji v kampani podpořil.

Rozhovor se Zuzanou Čaputovou je k dispozici ve videu.