Čaputová bude prezidentkou. „Hledejme, co nás spojuje,“ vyzvala ve vítězném projevu

Speciální vysílání ČT24: Slovenské prezidentské volby (zdroj: ČT24)

Právnička a občanská aktivistka Zuzana Čaputová bude historicky první slovenskou prezidentkou. Po sečtení všech okrsků má 58,4 procenta hlasů. Její soupeř, místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič, získal 41,59 procenta hlasů. Šefčovič už uznal porážku a blahopřál Čaputové k vítězství. Čaputová vzápětí ve svém projevu vybídla ke spolupráci všech bez ohledu na osobní zájmy. Svůj mandát považuje za silný. Zvolení Čaputové v neděli potvrdila státní volební komise.

On-line přenos

Slovensko volí prezidenta

  • 1:07

    On-line přenos ze slovenských voleb, jejichž vítězkou se stala Zuzana Čaputová, v tuto chvíli končí. Vývoj po volbách budeme dál sledovat. Děkujeme za pozornost. 

  • 1:03

    Sečteno je 99,84 % okrsků: Čaputová 58,38 % hlasů, Šefčovič 41,61 % hlasů.

  • 0:53

    Sečteno je 99,46 % okrsků: Čaputová 58,37 % hlasů, Šefčovič 41,62 % hlasů.

Pro Čaputovou hlasovalo 1 056 582 voličů, Šefčovič získal 752 403 hlasů, uvedl statistický úřad po zpracování výsledků ze 100 procent okrsků. Čaputová podle těchto údajů zvítězila v sedmi z osmi krajů, v Prešovském kraji se těsná většina přiklonila k jejímu soupeři. Účast v druhém kole činila 41,79 procenta.

Zvolení historicky první prezidentky Slovenska v neděli potvrdila slovenská státní volební komise. Oznámil to její šéf Eduard Bárány.

Šefčovič už po sečtení přibližně dvou třetin hlasů přiznal volební porážku a Čaputové telefonicky blahopřál k vítězství v prezidentských volbách. „Řekl jsem jí, že od dnešního večera má velkou zodpovědnost. Zdůraznil jsem, že přes velmi živou volební kampaň jsou před Slovenskem časy, které vyžadují sjednocení,“ řekl Šefčovič na adresu Čaputové.

Vítězná řeč nové slovenské prezidentky Čaputové: „Hledejme, co nás spojuje“ (zdroj: ČT24)

Čaputová: Povyšme spolupráci nad osobní zájmy

Krátce po Šefčovičovi vystoupila se svým projevem i Čaputová. „Děkuji, že jste byli se mnou, já budu nyní s vámi,“ řekla ve vítězném projevu. „Budu také s vámi, jejichž důvěru jsem si nezískala, a budu se o ni dále ucházet při výkonu svého mandátu,“ dodala. Průběžné výsledky ji potěšily. „Je to velmi silný mandát,“ řekla. 

„Možná jsme si mysleli, že slušnost v politice začíná být projevem slabosti, a dnes vidíme, že to může být i naše síla. Netěšme se ze smutku soupeřů, dívejme se kupředu. Hledejme, co nás spojuje. Povyšme spolupráci nad osobní zájmy,“ uvedla Čaputová. Voličům poděkovala nejen ve slovenštině, ale i v jazycích národnostních menšin včetně češtiny.

Na svou první zahraniční cestu ve funkci prezidentky se Čaputová hodlá vydat do Česka. „Českou republiku vnímám jako bratrský národ. Prezidenta (Miloše) Zemana respektuji jako legitimně zvoleného prezidenta,“ řekla Čaputová na novinářský dotaz. Zeman minulý týden přijal jejího protikandidáta Šefčoviče, kterému popřál úspěch v prezidentských volbách.

Krátce po inauguraci chce Zuzana Čaputová podle svých slov jezdit po Slovensku.  „Určitě bych chtěla cestovat po Slovensku a setkávat se s lidmi. Byla by to (také) oficiální jednání s orgány veřejné moci o tématech, která považuji za důležitá – jak reálně dokážeme posunout Slovensko kupředu,“ řekla v neděli dopoledne Čaputová v diskusním pořadu zpravodajské televize TA3.

Čaputová, která již má přidělenou vládní ochranku, hodlá i v roli prezidentky pokračovat v jednáních s politiky bez osobních sporů. Před volbami sázela na nekonfrontační kampaň a zdůrazňovala myšlenku spravedlivého a férového Slovenska. Ještě v noci na neděli v centru Bratislavy Čaputová zapálila svíčku na památku loni zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Příští slovenská prezidentka na rozdíl od úřadující hlavy státu Andreje Kisky připustila možnost jednání i s představiteli krajně pravicové strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby, pokud ovšem nebudou popírat historická fakta. LSNS například obhajuje válečný slovenský stát, který byl spjat s nacistickým Německem.

Čaputová jasně vyhrála první kolo

Čaputová před dvěma týdny přesvědčivě vyhrála první kolo voleb hlavy státu se ziskem 40,57 procenta hlasů, Šefčoviče tehdy podpořilo 18,66 procenta voličů.

Právo hlasovat mělo více než 4,4 milionu oprávněných voličů. V prvním kole před dvěma týdny účast dosáhla 48,7 procenta.

Speciál ČT24 ke zvolení právničky Čaputové prezidentkou Slovenska (zdroj: ČT24)

Úřadující slovenský prezident Andrej Kiska, kterému pětileté funkční období skončí v polovině června, se o znovuzvolení neucházel. Před volbami Kiska podpořil Čaputovou, která se minulý týden vzdala funkce místopředsedkyně neparlamentní strany Progresívne Slovensko. Za Šefčovičem, který oficiálně kandidoval jako nezávislý, stála v kampani nejsilnější vládní strana Smer – sociálna demokracia expremiéra Roberta Fica.

V kampani se Čaputová označila za symbol změny a volání po spravedlivém a férovém Slovensku, což po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně žádali účastníci největších demonstrací od pádu komunismu v roce 1989. 

Vítězství Čaputové předvídaly i dva průzkumy provedené krátce před druhým kolem. Podle průzkumu agentury Focus pro televizi Markíza získala Čaputová 55 procent hlasů a Šefčovič 45 procent. Průzkum agentury Median, který si objednala RTVS, dával Čaputové 60,5 procenta hlasů a Šefčovičovi 39,5 procenta.