Trump si uhájil stav nouze na hranici s Mexikem. Sněmovna USA nedokázala přehlasovat jeho veto

Americká Sněmovna reprezentantů ovládaná demokraty nedokázala přehlasovat republikánského prezidenta Donalda Trumpa, který vetoval kongresovou rezoluci o ukončení jím vyhlášeného stavu nouze na hranici s Mexikem. Kauza bude mít ještě soudní dohru, neboť Trumpovo rozhodnutí vyhlásit stav nouze, které má obejít Kongres a získat peníze na stavbu pohraniční zdi, zažalovalo jako protiústavní vícero států USA.

Trump dlouhodobě žádal Kongres o finance na stavbu zdi, ale zákonodárci mu dosud poskytli jen peníze na vybudování vybraných krátkých úseků či na rekonstrukci stávajících bariér. S tím se prezident odmítl smířit a 15. února vyhlásil na jižní hranici stav nouze, aby získal přístup ke krizovým fondům.

Sněmovna ještě koncem února přijala návrh rezoluce, který stav nouze označil za skončený. V polovině tohoto měsíce rezoluci podpořil i Senát, ve kterém mají většinu republikáni. Trump následně rezoluci zamítl, čímž poprvé od nástupu do funkce použil vůči zákonodárcům veto.

Aby Kongres veto přehlasoval, byla nezbytná ve sněmovně i v Senátu dvoutřetinová většina. I když v úterý přehlasování veta podpořilo několik republikánů, sněmovně chybělo 38 z potřebných 286 hlasů, poznamenala agentura AP. Proti rezoluci zvedlo ruku 191 kongresmanů.