Trump obnoví financování úřadů. Peníze na stavbu zdi získá vyhlášením stavu nouze

Americký prezident Donald Trump vyhlásí stav nouze, aby zajistil financování zdi na hranicích s Mexikem. Podle vyjádření Bílého domu prezident zároveň podepíše nadstranický návrh zákona, jehož cílem je předejít opětovné platební neschopnosti části federálních úřadů. Kompromisní návrh financování úřadů však neobsahuje Trumpem požadované peníze na zeď, což chce prezident vyřešit právě stavem nouze, který mu umožní čerpat peníze z krizových fondů.

Americká média s odvoláním na zdroje z prezidentské kanceláře informovala, že Trump dopoledne místního času (v 16:00 našeho času) v projevu z Bílého domu oznámí, že na posílení ochrany jižní hranice USA hodlá vynaložit osm miliard dolarů (183 miliardy korun). Část výdajů hodlá odčerpat z fondů na boj s šířením drog a z rozpočtu Pentagonu.

„Prezident Trump podepíše zákon schválený Kongresem, a jak to už dříve oznámil, podnikne i další exekutivní akce včetně vyhlášení stavu nouze, aby zastavil bezpečnostní a humanitární krizi na hranicích,“ oznámila prezidentská mluvčí Sarah Sandersová. „Prezident tak plní svůj slib, že postaví zeď, ochrání hranici a zajistí bezpečnost našeho velkého národa,“ konstatovala.

Pokud prezident stav národního ohrožení skutečně vyhlásí, pak to znamená, že se pokusí získat pro svůj plán peníze proti vůli Kongresu. Bez dovolení si je prostě vezme z rozpočtu nějaké vládní instituce. Pokud by to prošlo, znamenalo by to doslova ústavní revoluci.
Igor Lukeš
profesor historie a mezinárodních vztahů, Boston University

Očekává se, že pokud Trump skutečně nouzový stav kvůli situaci na hranicích vyhlásí, vyvolá to vlnu žalob s cílem krizové opatření zrušit.

Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová už uvedla, že právní kroky zváží.„To, co prezident považuje za nouzovou situaci, ve skutečnosti žádnou takovou situací není. Je to humanitární krize. Prezident se to pokusil politicky prodat, ale nevyšlo mu to,“ prohlásila s tím, že demokraté zareagují adekvátně.

Podle lídra demokratů v Senátu Chucka Schumera podnikne Kongres veškeré kroky, aby vyhlášení stavu nouze Trumpovi překazil. „Vyhlášení stavu národní nouze by bylo aktem bezpráví a hrubým zneužitím prezidenstského úřadu,“ prohlásil Schumer.

Trump podepíše zákon o financování úřadů a vyhlásí stav nouze (zdroj: ČT24)

Žaloby očekává také amerikanista Jan Beneš z Univerzity obrany. „Čeká nás několik let soudních pří a mezitím se mohutně stavět nebude. Trump tak sice nebude mít takzvaně v ruce hotovou zeď, ale svým voličům bude moci říkat, že na ní pracuje,“ očekává Beneš. „Zákon, který dává Trumpovi pravomoc vyhlásit stav nouze, je napsaný vágně. Stejně tak jsou široce definované možnosti, které tím prezident získá. Proto bude pro demokraty důležité dobře si vybrat soudce, ke kterému stížnost podají.“

Zásadní je, že pokud prezident Trump vyhlásí stav nouze, zastaví se tím jakékoliv práce z obou stran – demokratické i republikánské – na reformě pravidel migrace do Spojených států.
Jan Beneš
amerikanista z Univerzity obrany

Senát i Sněmovna reprezentantů financování vlády schválily

Návrh financování úřadů ve čtvrtek večer našeho času schválil republikány kontrolovaný Senát, a to poměrem hlasů 83 ku 16. Následně o návrhu hlasovala i Sněmovna reprezentantů, ve které mají většinu demokraté. Rozpočtový kompromis podpořilo 300 zákonodárců, 128 hlasovalo proti. Teprve nyní jej bude moct podepsat prezident. 

Trump se s Kongresem dlouhodobě pře o peníze na zeď či jinou bariéru, která má čelit nelegálnímu postupu migrantů přes mexicko-americkou hranici.

Konflikt na přelomu roku vyvrcholil déle než měsíčním zablokováním části federálních úřadů, které neměly peníze na svůj provoz. Financování úřadů bylo dočasně obnoveno, ale od soboty krize opět hrozí, pokud by Kongres nepřišel s dlouhodobým finančním plánem. Na něm se demokraté s republikány nakonec dohodli.

Nadstranický návrh financování vlády ale neobsahuje uvolnění 5,7 miliardy dolarů (bezmála 130 miliard korun) na stavbu betonové zdi nebo ocelového plotu na americko-mexické hranici, ale jen 1,4 miliardy dolarů. Tyto peníze stačí na vybudování necelých 90 kilometrů hraničních bariér oproti Bílým domem předpokládaným 320 kilometrům. „Řada republikánů to považuje za prezidentovu prohru,“ uvedl amerikanista Beneš.

Nejmenovaný zdroj agentuře Reuters sdělil, že Bílý dům již určil 2,7 miliardy dolarů z fondů, které chce po vyhlášení stavu nouze využít.