Dvakrát stačilo? Mayová to možná s brexitovou dohodou vzdá. Chce vědět předem, kolik má hlasů

Britská premiérka Theresa Mayová rozeslala britským poslancům dopis, ve kterém naznačila, že parlamentu možná příští týden nepředloží potřetí svou brexitovou dohodu, jak se očekávalo. Uvedla to agentura Reuters. Nejdřív chce zjistit, jestli má text dostatečnou podporu. Zákonodárcům tak premiérka nabídla schůzky. Podle šéfa Evropské rady Donalda Tuska je teď osud brexitu v rukou Britů.

Britští poslanci dokument už dvakrát odmítli. Očekávalo se, že k dohodě, která by měla zajistit spořádaný brexit a o níž Británie dva roky vyjednávala se zbytkem EU, se parlament znovu vysloví příští týden.

Situaci ještě před summitem zkomplikovalo rozhodnutí šéfa britské sněmovny Johna Bercowa, který vyloučil nové hlasování, pokud smlouva nedozná zásadnějších změn, a to na základě pravidla ze 17. století. Vláda by Bercowa mohla různými způsoby obejít, není však jasné, jestli se o to pokusí. 

Odklad brexitu je stále pravděpodobnější

Evropská unie ve čtvrtek poskytla Spojenému království odklad termínu odchodu z EU, který by podle dosavadního harmonogramu měl nastat 29. března.

Sedmadvacítka se dohodla na dvou variantách: připouští odklad do 22. května pod podmínkou, že příští týden Dolní sněmovna schválí dohodu o podmínkách brexitu, nebo odklad do 12. dubna, což je považováno za mezní datum pro přijetí rozhodnutí, zda se Britové zúčastní květnových evropských voleb.

Mayová pohrozila poslancům účastí Británie v eurovolbách

Obě řešení znamenají, že Británie za týden nemusí opustit Unii bez dohody. Termín 29. března je ale stále daný britskou legislativou, kterou by parlament musel včas změnit.

„Pokud to bude vypadat, že pro opětovné předložení dohody příští týden není dostatečná podpora, nebo ji Dolní sněmovna opět odmítne, můžeme do 12. dubna požádat o další odklad – to ale bude znamenat účast ve volbách do Evropského parlamentu,“ upozornila Mayová v dopise, z něhož citovala agentura Reuters.

Lídři EU nabídli Británii dvě varianty odkladu brexitu (zdroj: ČT24)