Spojené státy jsou obrovský trh, který nabízí obrovské možnosti, řekl Babiš před schůzkou s Trumpem

Premiér Andrej Babiš (ANO) se během návštěvy Spojených států sešel s americkými investory. Řeč byla i o zájmu USA dodávat do Evropy – potažmo Česka – zkapalněný zemní plyn. Večer čeká Babiše klíčová schůzka s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

USA jsou v současnosti šestým největším obchodním partnerem České republiky. „Spojené státy jsou obrovský trh, jsou tu obrovské možnosti. Naše firmy tady investují, zaměstnávají tisíce lidí. Také u nás američtí investoři zaměstnávají obrovské množství našich lidí,“ prohlásil Babiš.

„Domlouvali jsme se, že bychom udělali speciální setkání pro americké firmy, které mají nejnovější technologie, o zdravotnictví, aby i naši lidé měli přístup k nejmodernějším léčebným procedurám,“ komentoval premiér schůzku s investory. 

„Zpětná vazba z hlediska investování v Česku je pozitivní. Samozřejmě víme, jaké máme problémy z hlediska byrokracie, přístupu státních orgánů, ministerstev. Proto jsme tady, aby nám to (investoři) sdělili,“ řekl Babiš.

Babiš o schůzce s investory před jednáním s Trumpem (zdroj: ČT24)

Babiš s Američany mluvil o investičním plánu české vlády včetně PPP projektů, rekodifikaci stavebního zákona nebo reformě školství. „Chválili, že máme skvělé studenty,“ uvedl premiér.

„Informoval jsem je, že tady bude soutěž na čtvrtého operátora a že potřebujeme silného investora, který nebude závislý na stávajících operátorech,“ řekl Babiš po schůzce s investory. Podle něj je třeba vstup čtvrtého operátora kvůli posílení konkurence, protože nyní jsou mobilní data v Česku jedna z nejdražších v Evropě.

Večer čeká Babiše klíčová schůzka s Trumpem. Na amerického prezidenta chce apelovat, aby ustoupil od myšlenky uvalit cla na automobilovou produkci z EU. Podle českého premiéra by takový krok poškodil také českou ekonomiku. Názor zastávaný většinou evropských zemí ve středu podpořili i členové Americké obchodní komory, s nimiž se ministerský předseda sešel.

„Hrozbu uvalení cel považuje Andrej Babiš za nejdůležitější moment současných vztahů mezi Českou republikou a Spojenými státy, proto se na to chce v průběhu jednání v Bílém domě speciálně zaměřit a pokusit se amerického prezidenta přesvědčit, že by uvalení cel bylo velmi špatným krokem,“ uvedl k obsahu bilaterálního jednání Babiše s Trumpem zpravodaj ČT ve Washingtonu David Miřejovský s tím, že mu premiér přiznal, že je před setkáním mírně nervózní.

Dalším tématem jednání v Bílého domě by měla být spolupráce v oblasti obrany. Babiš před novináři ve Washingtonu v této souvislosti mluvil o možnosti zbrojních nákupů pro českou armádu, mimo jiné o zájmu české armády o víceúčelové vrtulníky, kde mezi možnými dodavateli jsou i dvě americké společnosti.

Myslím, že konkrétní důvod, proč se ta schůzka koná, je kauza Huawei. Česká republika se velmi jasně vymezila vůči čínské špionáži. Pro Česko je (schůzka) velká věc, pro Ameriku menší, protože návštěv je tam hodně. Ale jednoznačně to můžeme vydávat za dosud největší mezinárodněpolitický zářez Andreje Babiše.
Teodor Marjanovič
analytik ČT

Pozvání do Prahy

Babiš bude Trumpovi tlumočit také pozvání do Česka od prezidenta Miloše Zemana. Před odletem do USA řekl, že by mohl Trumpovi nabídnout Česko jako možné místo pro případný summit amerického prezidenta s jiným světovým státníkem, podobně jako se v roce 2010 v Praze sešli tehdejší prezidenti Spojených států a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvěděv.

Českého premiéra kromě návštěvy Bílého domu čeká také jednání s americkými investory. Uctí rovněž památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka u jeho památníku ve Washingtonu.

  • 14:30 jednání s americkými investory
  • 19:45 setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Bílém domě
  • 22:55 pietní akt u památníku Tomáše Garrigua Masaryka
  • Od 19:50 vysílá ČT24 k setkání českého premiéra a amerického prezidenta speciál.