Americká obchodní komora je proti clům, řekl po jednání Babiš. Sešel se také s šéfkou CIA

Události ČT: První den Babišovy návštěvy v USA (zdroj: ČT24)

Americká obchodní komora se staví negativně k možnému zavedení nových cel mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Po jednání s představiteli komory to ve Washingtonu řekl český premiér Andrej Babiš (ANO). O záležitosti chce ve čtvrtek hovořit i s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který mluvil o možném uvalení cel na evropskou automobilovou produkci. Podle Babiše by to Českou republiku poškodilo. Jednáním v Americké obchodní komoře zahájil Babiš třídenní návštěvu USA.

„Americká obchodní komora se k tomu staví negativně. Jim se to nelíbí,“ řekl Babiš o hrozbě uvalení dalších cel. „Bylo by velice nešťastné pro všechny, kdyby se oboustranně zvyšovaly tarify. Doufejme, že k tomu nedojde,“ uvedl.

Český premiér chce na Trumpa apelovat, aby ustoupil od myšlenky uvalit cla na automobilovou produkci z EU. Připomněl, že český automobilový průmysl je závislý na exportu, a to včetně subdodávek pro zahraniční automobilky, které vyvážejí vozy na americký trh. „I ten nepřímý dopad na náš průmysl je velký,“ řekl Babiš.

Ministerský předseda vyjádřil lítost nad tím, že se nepodařilo dokončit dohodu Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP), která měla vytvořit mezi EU a USA zónu volného obchodu a kterou zastavila Trumpova administrativa.

„Budu mít příležitost mluvit s panem americkým prezidentem a budu se mu snažit vysvětlit, abychom skutečně našli nějakou pragmatickou dohodu, která bude výhodná pro Evropu i pro Spojené státy,“ poznamenal Babiš.

Premiér v Americké obchodní komoře také představil českou Národní inovační strategii, která má zahrnovat inovace, projekty v oblasti umělé inteligence nebo propojení průmyslu s vysokými školami. „Byly tam přítomné velké nadnárodní firmy, které u nás vytvořily desítky tisíc pracovních míst. Myslím, že to bylo přijato velice pozitivně. Celkem nás pochválili za ten přístup,“ řekl Babiš.

Zpravodaj ČT Řezníček: České tajné služby mají v USA velký respekt (zdroj: ČT24)

Babiš navštívil i centrálu CIA

Český premiér se ve středu také dohodl na prohloubení spolupráce Marylandské univerzity s českými institucemi v oblasti umělé inteligence. Univerzita už nyní spolupracuje s pražským ČVUT. Podle Babiše by spolupráce s americkou univerzitou mohla pomoci tomu, aby v Česku vzniklo jedno z evropských středisek pro vývoj umělé inteligence.

Babiš se na Marylandské univerzitě seznámil s projekty autonomního řízení aut, robotů, kteří se sami učí, nebo analýzy zdravotního stavu prostřednictvím skenování obličeje.

Babiš poté navštívil i centrálu americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) a jednal s její ředitelkou Ginou Haspelovou. Oznámil to bez dalších podrobností tiskový odbor úřadu české vlády. Premiéra měl do sídla CIA ve virginském Langley podle Lidových novin doprovodit ředitel české Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka. O jeho účasti se zpráva tiskového odboru Úřadu vlády nezmiňuje.

Podle diplomatů je Babiš pravděpodobně prvním vysokým představitelem České republiky, který byl do centrály CIA pozván a jednal s jejím vedením. List The New York Times napsal, že k pozvání předsedy vlády do Washingtonu a do Bílého domu mohlo přispět i české stanovisko k čínským společnostem Huawei a ZTE, které jako bezpečnostní riziko označily jak americké, tak české úřady. 

S Trumpem bude Babiš jednat ve čtvrtek

Jednání s Trumpem čeká Babiše ve čtvrtek večer českého času. „Návštěva šéfa exekutivy České republiky u šéfa exekutivy Spojených států je tím nejlepším potvrzením té nejlepší kvality našich vztahů. Je to určitě dobrá zpráva pro Českou republiku. A troufám se říct i pro střední Evropu,“ uvedl šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. „Zajímalo by mě, jaké bude mít pan premiér stanovisko k naší zahraniční politice, protože ta je velmi ambivalentní a je vidět, že i v rámci koalice jsou na to různé názory,“ konstatoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Babiš chce s Trumpem mluvit zejména o kybernetické bezpečnosti, mezinárodní situaci, ale také o zachování obchodu bez bariér mezi Spojenými státy a Evropskou unií. „Měli bychom usilovat o to, abychom byli přímým obchodním partnerem USA, teď jsme většinou partnerem sekundárně přes nějakou významnou společnost Německa, Evropy, Británie. Snažit se, aby víc firem investovalo v Americe a víc u nás, a nebyli jsme závislí na vztazích ze starého kontinentu,“ podotkl analytik Golden Gate Pavel Ryba.

Babiš pravděpodobně bude chtít otevřít otázku možného uvalení cel na dovoz automobilů do Spojených států, o čemž Trump už několikrát mluvil. Pro Českou republiku by to byl obrovský problém. Babiš se bude snažit amerického prezidenta přesvědčit, že by to byl špatný krok, protože by tím velmi vážně uškodil České republice jako důležitému spojenci USA.
David Miřejovský
zpravodaj ČT v USA

Babiš je po osmi letech prvním českým premiérem, který dostal pozvání do Bílého domu na bilaterální jednání s americkým prezidentem. V roce 2011 jednal s prezidentem Barackem Obamou Petr Nečas.

„Podle amerických analytiků si americká administrativa přibližně před rokem uvědomila, že se dlouhodobě málo věnovala regionu střední a východní Evropy, státům Pobaltí, Balkánu – a také zemím visegrádské čtyřky včetně České republiky. Podle analytiků si politici ve Washingtonu uvědomili, že pokud nebudou v tomto regionu aktivní oni, tak se pokusí svůj vliv v těchto zemích zvýšit například Rusko nebo Čína,“ prohlásil zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.

„Právě Peking je přitom současnou americkou administrativou vnímán jako zásadní rival, a proto Washington změnil pohled. I proto sem teď přijíždí český premiér Andrej Babiš,“ podotkl zpravodaj.

Amerikanista: Česko je pro Spojené státy předvídatelný partner

„Je to zcela výjimečná událost, obzvlášť pro premiéra tak malé země, jako je Česká republika. Důvodem, proč k tomu dochází, je samozřejmě aktivita České republiky vůči firmě Huawei,“ podotkl amerikanista Jan Beneš z Univerzity obrany.

Česko je podle něj pro Washington „předvídatelným partnerem v rámci EU“. „Je to partner, který je zajímavý z ekonomického hlediska, ať už se jedná o dodávky břidlicového plynu, nebo dodávky zbraní a vybavení pro armádu,“ upozornil Beneš.

„V řadě věcí, jako je migrace nebo energetická a kybernetická bezpečnost, si budou Babiš s Trumpem rozumět,“ domnívá se expert.