TÉMA

Grantová agentura České republiky

První lidé přišli do Evropy přes Ukrajinu před 1,4 miliony let, dokazuje výzkum vědců

Nový výzkum dokazuje, že nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to mezinárodní tým vědců s českými odborníky z Ústavu jaderné fyziky Akademie věd ČR (AV ČR). Dosud se za nejdříve obydlené místo považovalo naleziště ve Španělsku. Studie, kterou ve středu publikoval časopis Nature, dokládá, že první lidé kolonizovali Evropu z východu na západ. Objev Koroleva má letos 50. výročí, avšak přesné datování vzorků umožnily nedávné pokroky v matematickém modelování v kombinaci s aplikovanou jadernou fyzikou.
6. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 20:58|

Čeští vědci prozkoumali zaniklá svahilská města, teď vytváří jejich 3D modely

Vědci z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) zkoumali v Africe zaniklá svahilská města. Teď pracují na vytvoření jejich unikátních počítačových 3D modelů. Mezinárodní tým odborníků získal data při nedávném terénním výzkumu v Keni.
19. 3. 2022|

Pstruzi mohou být závislí na pervitinu, který proniká do řek, ukázal český výzkum

Pstruzi, kteří delší dobu žijí ve vodě kontaminované pervitinem, se stanou na droze závislými. Po jejich přemístění do jiného prostředí se na nich projevují abstinenční příznaky. Vyplývá to výzkumu týmu vědců z České zemědělské univerzity v Praze a z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
12. 7. 2021|

Zemřel uznávaný vědec a předseda Grantové agentury ČR Jaroslav Koča

Ve věku 65 let zemřel chemik, strukturní biolog a předseda Grantové agentury ČR Jaroslav Koča. Informovala o tom Masarykova univerzita v Brně (MU), kde vědec působil. Koča byl zakladatelem Středoevropského technologického institutu CEITEC a dlouholetým ředitelem Národního centra pro výzkum biomolekul Přírodovědecké fakulty MU.
3. 7. 2021|

Do sněmovny bude asi možné volit z karantény, poslanci normu poslali do závěrečného kola

Lidé, kteří budou na podzim v karanténě kvůli koronaviru, budou nejspíš také moci vybírat poslance v říjnových volbách. Sněmovna zřejmě schválí zákon, podle něhož voliči budou smět podobně jako při loňských krajských a senátních volbách hlasovat do přenosné schránky nebo z auta na volebních stanovištích. Dolní komora normu poslala do závěrečného kola schvalování. Poslanci se na jednání věnovali také pravidelným interpelacím. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) během nich uvedl, že termín pro podání nabídek na největší armádní zakázku – dodávku pásových bojových vozidel pěchoty – se odkládá.
17. 6. 2021Aktualizováno17. 6. 2021, 20:13|

Nebe nad Českem rozzáří meteorický roj, podle vědců bude mimořádně intenzivní

V pátek v 5:50 ráno se podle Mezinárodní meteorické organizace očekává zvýšená aktivita roje Alfa Monocerotidy. Podle astronomů Petera Jenniskense a Esky Lyytinena by sprška měla dosáhnout frekvence okolo 400 meteorů za hodinu, tedy asi sedm za minutu. Vědci v článku na webu organizace uvádí, že by tento jev měl trvat několik desítek minut.
21. 11. 2019|

Výzkum eroze, chemoterapie nebo politiky na Facebooku. Grantová agentura ocenila špičkovou vědu

Lékař a biolog Marek Mráz, sociolog Václav Štětka, zoolog Robert Černý, chemik Zdeněk Sofer a geolog Jiří Bruthans obdrželi v Praze cenu předsedkyně Grantové agentury ČR (GA ČR) za špičkový výzkum. Cena se uděluje od roku 2003 za mimořádné výsledky při řešení grantových projektů v základním výzkumu, které podporuje GA ČR. Dosud ji získalo 69 výzkumníků. Pět oceněných projektů bylo vybráno ze 448 projektů ukončených v minulém roce.
1. 10. 2019|

Vědci v Brně otestovali přesnější metodu pro určení podtypu rakoviny prsu

Novou metodu, která umožňuje přesněji rozlišovat mezi jednotlivými podtypy nádorů prsu, otestovali odborníci z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Spolupracovali s Masarykovým onkologickým ústavem a švýcarskou polytechnikou ETH Curych. Metoda by mohla v budoucnu přispět k lepší volbě léčby, oznámila mluvčí univerzity Tereza Fojtová.
18. 7. 2019|

Americká obchodní komora je proti clům, řekl po jednání Babiš. Sešel se také s šéfkou CIA

Americká obchodní komora se staví negativně k možnému zavedení nových cel mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Po jednání s představiteli komory to ve Washingtonu řekl český premiér Andrej Babiš (ANO). O záležitosti chce ve čtvrtek hovořit i s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který mluvil o možném uvalení cel na evropskou automobilovou produkci. Podle Babiše by to Českou republiku poškodilo. Jednáním v Americké obchodní komoře zahájil Babiš třídenní návštěvu USA.
6. 3. 2019Aktualizováno6. 3. 2019, 22:08|