Brazilci volí prezidenta, šanci má i radikál s trumpovskou pověstí

Téměř 150 milionů Brazilců v neděli bude rozhodovat o svém novém prezidentovi, třetině senátorů a více než pěti stovkách poslanců. Po pětadvaceti letech vlád levicových prezidentů má nyní velkou šanci stát se hlavou této největší latinskoamerické země radikálně pravicový politik Jair Bolsonaro.

Hlavním úkolem nového brazilského prezidenta, který zřejmě vzejde až ze druhého kola voleb koncem října, bude oživit osmou největší ekonomiku světa a vypořádat se s rozsáhlou korupcí a vysokou kriminalitou.

Favoritem prvního kola prezidentských voleb je dlouholetý poslanec a bývalý armádní důstojník Jair Bolsonaro (63), který ale zřejmě nezíská přes 50 procent hlasů a ve druhém kole 28. října se tak nejspíš utká s bývalým starostou Sao Paula Fernandem Haddadem (55).

Tento levicový politik se stal prezidentským kandidátem teprve před měsícem, kdy nahradil populárního exprezidenta Luize Inácia Lulu da Silva, který je ve vězení kvůli korupci.

Bolsonarovy preference v posledním týdnu výrazně vzrostly, ač proti němu demonstrovaly tisíce lidí po celé zemi. Je totiž zastáncem tvrdé linie a proslul řadou kritických výroků na adresu žen, domorodých obyvatel či homosexuálů. Jeho radikální postoje, kvůli nimž ho někteří přezdívají brazilský Trump, byly zřejmě i důvodem, proč ho před měsícem na mítinku pobodal jeden z jeho odpůrců.

Bolsonaro skončil s vážným zraněním v nemocnici, odkud byl propuštěn před týdnem. I z nemocničního lůžka ovšem vedl předvolební kampaň.

Poslední prezidentské volby, které se konaly před čtyřmi lety, vyhrála Dilma Rousseffová. Ta byla už od roku 2011 první ženou v čele Brazílie, v létě 2016 ji ale parlament sesadil kvůli neústavním manipulacím s výsledky rozpočtu. Ve vedení páté nejlidnatější země ji nahradil její viceprezident Michel Temer, který v prezidentských volbách nekandiduje. Své úřadování končí s nejnižší podporou obyvatel v demokratické historii země, jeho vládu pozitivně hodnotí jen asi čtyři procenta Brazilců.

I Temera obvinila prokuratura z korupce, parlament ho ale k trestnímu stíhání nevydal. Brazilci v neděli volí i 27 guvernérů a členy regionálních parlamentů všech 27 států brazilské federace.