Brazilský korupční skandál – exprezident da Silva zadržen, policie vtrhla do jeho domu

Brazilská policie zadržela bývalého brazilského prezidenta Lulu da Silvu. Zatčení souvisí s korupčním skandálem kolem ropné společnosti Petrobras, ve kterém je obviněna řada podnikatelů a politiků. Policie také prohledala exprezidentův dům. Lula obvinění odmítá. Jeho příznivci vyšli protestovat do ulic.

Od společnosti Petrobras, vlastněné zčásti státem, si brazilští byznysmeni podle vyšetřovatelů zajišťovali kontrakty s pomocí vládních činitelů. Celková výše úplatků se podle policie pohybovala až kolem dvou miliard dolarů. Část peněz údajně končila i na účtech vládní Strany pracujících.

„Exprezident Lula byl vůdcem strany a tím, kdo měl konečné slovo při jmenování šéfů firmy Petrobras. Byl tak jednou z hlavních osob, které z těchto zločinů těžily,“ uvedla policie. „Existují důkazy, že tyto zločiny přispěly k jeho (Lulovu) obohacení, financovaly volební kampaň a přispívaly do pokladny jeho politické skupiny,“ dodává se v policejním prohlášení.

Zpravodaj ČRo: Korupční aféra výrazně ovlivnila brazilskou společnost (zdroj: ČT24)

Během nejnovější fáze vyšetřování bylo ve státech Rio de Janeiro, Sao Paulo a Bahia nasazeno na 200 agentů federální policie, kteří prohledali 33 objektů a zatkli 11 osob. Časně ráno přišli i do domu exprezidenta Luly da Silva v Sao Bernardu nedaleko města Sao Paulo. Prohledali také sídlo exprezidentova institutu v Sao Paulu a adresy spojené s jedním z jeho synů.

Vyšetřování se má podle serveru BBC News zaměřit mimo jiné na podezření, že jisté stavební firmy mohly financovat rozšiřování exprezidentova ranče.

Da Silva vinu odmítá. „Když mě chtěli vyslechnout, stačilo zavolat a já bych šel, protože nikomu nejsem nic dlužen a nebojím se ničeho,“ prohlásil exprezident.

Aféra výrazně otřásla popularitou současné prezidentky Dilmy Rousseffové a stala se jedním z hlavních problémů, kvůli nimž statisíce lidí v ulicích požadovaly její odstoupení. Rousseffová, která byla v letech 2003 až 2010 členkou správní rady Petrobrasu, tvrdí, že o ničem nezákonném nevěděla.