Střelba se ozývá v Riu každý den. Válka gangů proniká už i do klidnějších čtvrtí

Válka drogových gangů už zuří i v chudinské čtvrti Rocinha v Riu de Janeiro. Čtvrť se 100 tisíci obyvateli byla přitom dosud považována za jednu z nejbezpečnějších. Úřady tam vyslaly skoro tisíc těžkooděnců. Guvernér spolkového státu Rio de Janeiro Luiz Fernando minulý týden požádal o pomoc armádu, protože už prý situaci nezvládá.

„Občas musím svého syna držet při zemi, aby jej nezasáhla nějaká střela,“ popsal situaci ve čtvrti Rocinha jeden místní obyvatel americké rozhlasové stanici NPR.

V těchto dnech se v některých favelách Ria střílí téměř každý den. „Rocinha je významným ukazatelem, protože v posledních 13 letech vykazovala mnohem nižší počet trestných činů, než je průměr Ria… Jestliže jsou problémy ve čtvrti Rocinha, je jasné, že na jiných místech jsou ještě větší,“ napsal americký server The Intercept.

„Bezprostřední příčinou nepokojů je soupeření mezi frakcemi a nově i uvnitř frakcí,“ napsal The Intercept. „Jejich původ je ale mnohem složitější. (…) Asi nejvýraznější příčinou problémů Ria zůstává obrovská politická a ekonomická krize, která ničí celou Brazílii,“ upozornil investigativní web.

Pacifikační program, který brazilská vláda v roce 2008 spustila s cílem vytlačit drogové gangy z favel a zřídit v nich trvalá policejní stanoviště, zcela selhal, míní bývalá policejní ombudsmanka státu Rio de Janeiro Julita Lemgruberová.

Před mistrovstvím světa ve fotbale a olympijskými hrami se sice podařilo násilí zmírnit, podle Lemgruberové ale vláda nemá žádnou dlouhodobou strategii a zločinci využívají „absence autority“ a „mocenského vakua“.

V Riu je podle brazilského ministerstva obrany připraveno k mobilizaci až 10 tisíc členů bezpečnostních složek. „Ve čtvrti Rocinha neustoupíme,“ zdůraznil guvernér. Už v srpnu ve favelách zasahovalo kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci 5000 vojáků a policistů.

Vojenská akce v Riu de Janeiro
Zdroj: Reuters/Ricardo Moraes

V Riu de Janeiro bylo v prvním pololetí zavražděno 3457 lidí, policistů od začátku roku zemřelo už minimálně 103. Jednoho z nich přepadli nedávno v chudinské čtvrti dva mladíci, vzali mu zbraň, vystříleli z ní do muže 15 nábojů a pak na internetu sdíleli selfie s
pistolí v ruce. „Když zabijete policajta, jste ve favele král,“ řekla vdova po policistovi.

I přes všechny nástrahy ale nedají mnozí místní na Rio de Janeiro dopustit. „Kdyby tady nebylo násilí, grilovali bychom venku a žili bychom krásný život v harmonii,“ řekl ten samý muž, který svého syna ukrývá před pouličními přestřelkami. „Bez ohledu na všechno ostatní je Rio pořád úžasné město,“ dodal.

Korupce sahá do nejvyšších pater politiky

Vlivný brazilský soudce Sergio Moro nedávno prohlásil, že celá Brazílie je v rukou skupiny gangsterů. Moro vede vyšetřování v největším korupčním skandálu v historii Brazílie, který se točí kolem manipulování zakázek státní ropné firmy Petrobras. V kauze bylo obviněno několik stovek osob včetně desítek politiků z pravicového i levicového tábora.

Odsouzení si již vyslechlo kolem stovky lidí. Moro osobně soudil i bývalého prezidenta Luize Inácia Lulu da Silvu a někdejšího předsedu dolní komory parlamentu Eduarda Cunhu.

Sám brazilský prezident Michel Temer byl jako vůbec první úřadující prezident Brazílie v červnu obžalován z přijímání úplatků, které měl dostávat od šéfa masokombinátu JBS vyšetřovaného kvůli korupci. Letos na jaře podle obžaloby Temer dostal v přepočtu zhruba 3,5 milionu korun. Prezident obvinění popírá.