Olympijské Rio pod nadvládou gangů: Lidé se bojí vycházet, stovka policistů po smrti

Letošek bude zřejmě nejnásilnějším rokem v brazilském Rio de Janeiru za 10 let. V hostitelském městě minulé letní olympiády už zemřela stovka policistů, kteří válčí s gangy. Obchod s drogami ve městě bují. Některé čtvrti mají zločinci a překupníci plně pod kontrolou. Lidé se tu bojí do práce, děti nechodí do školy. Vláda už schválila vojenskou operaci, která by měla situaci zlepšit. I členové bezpečnostních složek ale tíhnou ke korupci.

Riu se přezdívá „cidade maravilhosa“, a to nejen kvůli slavné pláži Copacabana, obří soše Krista či karnevalu. Pověst města ale kazí věčný boj s kriminalitou, která se stále stupňuje. Letošek má nakročeno stát se nejhorším rokem pro policejní sbory od roku 2006, kdy bylo ve druhém nejlidnatějším brazilském městě zabito 153 policistů.

Zatím poslední obětí je 39letý seržant Fabio Cavalcante, který byl pohřben v neděli. Zabit byl v sobotu ve čtvrti Baixada Fluminense, jež patří mezi nejnebezpečnější v Riu. Místní chudinské čtvrti, kterým se říká favely, dlouhodobě trpí působením kriminálních skupin, které částečně ovládají zdejší život.

Střelba a krádeže na denním pořádku

Lidé se bojí vycházet z domů a nechodí do práce. „Věci jsou tu mimo kontrolu,“ říká Marcio Jorge, který pracuje v supermarketu v Copacabaně. „Nechceme ani opouštět dům, protože se necítíme v bezpečí. V mojí čtvrti včera vykradli osm aut a teď je všude slyšet střelba, ne jen ve favelách. Je to nebezpečné všude,“ dodal.

Ve městě bylo v první půli roku zaznamenáno nejvíce trestných činů od roku 2009, včetně 3457 vražd. To je podle oficiálních statistik nárůst o 15 procent oproti stejnému období v loňském roce. Podle brazilského listu O Globo skoro 20 tisíc studentů nechodí do školy, protože ty byly kvůli hrozbě možného násilí uzavřeny.

Vojenská akce v Riu de Janeiro
Zdroj: Reuters/Ricardo Moraes

Do favel šly v posledních letech díky projektu jako Police Pacification (UPP) peníze. Policisté měli pomoci dostat slumy z rukou gangů, tyto investice jsou ale obecně považovány za selhání, upozorňuje jihoamerická zpravodajka BBC Katy Watsonová.

„Když každých devět minut umírá jeden Brazilec, když se zde odehraje 10 procent všech světových vražd, je tu něco hodně špatně,“ podotkl bývalý policejní náčelník Ibis Pereira. Podle něj je problém v tom, že je třeba víc, než jen posílit policejní přítomnost.

Dramatická nerovnost ve společnosti

„I přesto, že se jedná o jednu z největších ekonomik na světě, dochází tu k brutální nerovnosti. Historicky jsme se snažili řešit problém násilí – zejména v nejchudších oblastech – výhradně jen policií,“ upozornil Pereira.

Před masovými sportovními akcemi v minulých letech – olympiádou a mistrovstvím světa ve fotbale – vláda nařídila masivní policejní operace a vliv gangů se podařilo snížit, jejich aktivita v Riu ale od té doby znovu vzrostla.

Zkorumpovaný starosta a finanční stav nouze

Bývalý starosta města Eduardo Paes je navíc vyšetřován kvůli podezření, že přijal v souvislosti s olympiádou miliony dolarů na úplatcích. Loni Rio vyhlásilo stav finanční nouze. Policisté si často stěžují, že nemají ani na benzin do policejních vozů.

Vláda se nyní snaží zločincům čelit novými opatřeními. Do konce příštího roku poběží operace Bezpečnost a mír, již schválil prezident Michel Temer. Do boje s organizovaným zločinem tam má být nasazeno na 10 tisíc mužů, včetně 8500 vojáků.

„Posvítíme si na organizovaný zločin a jeho vůdčí osoby,“ řekl k zahájení akce ministr obrany Raul Jungmann. Nově nasazení příslušníci bezpečnostních složek nemají být okázale vidět v ulicích, ale budou se spíše zaměřovat na překvapivé cílené akce proti gangům.

Desítky policistů měly od zločineckých band brát úplatky

Akci ale může zhatit korupce rozšířená mezi bezpečnostními složkami v Riu. Koncem června byla zadržena více než stovka policistů v rámci historicky největšího zátahu proti korupci v místním policejním sboru. Řadoví strážci zákona čelí obvinění, že přijímali od místních zločineckých band úplatky v celkové měsíční výši okolo milionu realů (téměř sedm milionů korun).

Brazilská policie
Zdroj: Ueslei Marcelino/Reuters

Podle vyšetřovatelů spolupracovali obvinění s gangy ve čtvrti Sao Goncalo na jejich činnosti mimo jiné tím, že přivírali oči nad nelegálními obchody s drogami. Navíc pro ně zajišťovali některé služby jako třeba ochranu jejich vozidel, či jim opatřovali zbraně. Za to si každý týden policejní hlídky při pochůzkách vybíraly okolo 2000 realů.

Prezident Temer, jehož popularita je v souvislosti s korupční aférou a špatnou ekonomickou a bezpečnostní situací země podle aktuálního průzkumu na historickém minimu pěti procent, hodlá pomocí zvláštního nasazení „bránit integritu společnosti, chránit veřejný pořádek a zajistit fungování institucí“.

Brazílii mají v rukou gangsteři, upozorňuje vlivný soudce

Vlivný brazilský soudce Sergio Moro nedávno prohlásil, že celá Brazílie je v rukou skupiny gangsterů. Moro vede vyšetřování v největším korupčním skandálu v historii Brazílie, který se točí kolem manipulování zakázek státní ropné firmy Petrobras. V kauze bylo obviněno několik stovek osob včetně desítek politiků z pravicového i levicového tábora.

Odsouzení si již vyslechlo kolem stovky lidí. Moro osobně soudil i bývalého prezidenta Luize Inácia Lulu da Silvu a někdejšího předsedu dolní komory parlamentu Eduarda Cunhu.

Skandál kolem Petrobrasu vypukl před třemi lety a říká se mu rovněž Lava Jato (Automyčka). Původně šlo o vyšetřování skupin podnikatelů, kteří prali špinavé peníze a okrádali stát na daních. Později se začal rozkrývat rozsáhlý systém, v němž politici inkasovali úplatky za přidělování předražených zakázek.

Sám prezident Temer byl jako vůbec první úřadující prezident Brazílie v červnu obžalován z přijímání úplatků, které měl dostávat od šéfa masokombinátu JBS vyšetřovaného kvůli korupci. Letos na jaře podle obžaloby Temer dostal v přepočtu zhruba 3,5 milionu korun. Prezident obvinění popírá.