Další špatná kniha, hodnotí Trump vůči němu kritický titul veterána americké žurnalistiky

Události ČT: Trumpa naštvala kniha uznávaného novináře Woodwarda (zdroj: ČT24)

Bílý dům a zástupci administrativy prezidenta Donalda Trumpa ostře vystoupili proti obsahu nové knihy novináře Boba Woodwarda. Titul založený na rozhovorech s vysoce postavenými členy Trumpova týmu a dalšími osobami, jejichž totožnost není odhalena, popisuje současné dění mimo jiné jako „nervové zhroucení“ exekutivy Spojených států. Citace z knihy, která vyjde příští týden v úterý, v předstihu publikovala některá americká média. Trump na Twitteru Woodwarda obvinil, že si vymyslel citáty šéfa kabinetu Johna Kellyho nebo ministra obrany Jima Mattise.

Po zveřejnění výbušných pasáží z knihy nazvané Fear: Trump in the White House (Strach: Trump v Bílém domě) prezident na Twitteru naznačil, že Woodward je placený demokraty a publikaci načasoval tak, aby poškodila republikány před volbami do Kongresu. „Jejich citáty (Kellyho a Mattise) jsou vymyšlené podvody a bouda na veřejnost,“ napsal. „Je to jenom další špatná kniha,“ soudí šéf Bílého domu.

Trump ve svém tweetu odkazoval například na pasáž, podle které ministr Mattis řekl spolupracovníkům, že se prezident chová jako „páťák nebo šesťák“.

Woodwardova kniha také uvádí, že Trump při jedné schůzce požádal Mattise, aby zorganizoval atentát na syrského prezidenta Bašára Asada, ministr ale jeho žádost ignoroval. Personální šéf Bílého domu Kelly má údajně Trumpa za idiota a své současné angažmá nazval „nejhorší prací, jakou kdy dělal“.

Mattis v prohlášení Woodwardovu knihu kritizoval jako exemplář „jedinečného washingtonského druhu literatury“. Negativní výroky na adresu Trumpa prý nezazněly od něj ani od kohokoli jiného v jeho přítomnosti. Kelly označil obsah knihy za „totální kraviny“.

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová řekla, že dílo „není nic víc než vykonstruované příběhy, mnohé od bývalých zhrzených zaměstnanců“, kteří se snaží vrhnout na prezidenta špatné světlo. Pasáž o atentátu na Asada pak zpochybnila také americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová. O něčem takovém prý hlavu státu nikdy mluvit neslyšela.

Americký novinář Bob Woodward
Zdroj: Alex Gallardo/Reuters

Kniha se ještě neprodává, přesto vystřelila na vrchol žebříčku

Nová kniha Billa Woodwarda po intenzivní pozornosti médií vylétla na první příčku v sekci nových publikací internetového knihkupectví Amazon.

Deník The Washington Post, pro který Woodward po desetiletí pracuje, také zveřejnil přepis telefonického rozhovoru mezi Trumpem a autorem. Novinář v něm vyjadřuje politování, že se mu s prezidentem před dokončením knihy nepodařilo domluvit rozhovor, ačkoli oslovil „asi šest lidí“ v Bílém domě. Trump říká, že se k němu žádost o interview nedostala. „Víte, že jsem k vám velmi otevřený. Myslím, že jste byl vždy férový. Uvidíme, co se stane,“ řekl americký prezident.

Veterán americké žurnalistiky Bob Woodward si získal renomé, když se svým kolegou Carlem Bernsteinem stál u rozkrytí aféry Watergate vedoucí k pádu prezidenta Richarda Nixona v roce 1974. V minulosti dvakrát získal Pulitzerovu cenu. Kniha o Trumpovi vyjde 11. září.