Rusko se snaží odradit Gruzii od vstupu do NATO. Hrozí „strašlivý konflikt,“ varoval Medvěděv

Rusko vyhrožuje Gruzii kvůli možnému zapojení do NATO (zdroj: ČT24)

Deset let po krátké válce Gruzie s Ruskem zůstává situace na Kavkaze dál napjatá. S odtržením a ruským uznáním nezávislosti Jižní Osetie a Abcházie se Gruzínci nikdy nesmířili. Na snahy Gruzie o zapojení do NATO reaguje Moskva výhružkami. Podle ruského premiéra Dmitrije Medvěděva by takový krok mohl skončit „strašlivým konfliktem“.

Moskva region považuje za klíčovou oblast svého zájmu. „Přijetí Gruzie do NATO by mohlo nade vši pochybnost vést ke konfliktu, protože pro nás jsou Abcházie a Jižní Osetie samostatné státy, s nimiž máme přátelské vztahy, jakož i státy, v nichž jsou naše vojenské základny,“ varoval Medvěděv.

Rusko znepokojuje společné cvičení Gruzie a NATO

Navzdory ostré rétorice z Kremlu se v Gruzii do poloviny srpna koná rozsáhlé vojenské cvičení pořádané společně s Aliancí. Manévrů se účastní více než tři tisícovky vojáků z Gruzie a tucet dalších zemí včetně Spojených států.

Ve společném prohlášení k desátému výročí „ruské vojenské agrese proti Gruzii“ potvrdili podporu gruzínské svrchovanosti, nezávislosti a územní celistvosti i zástupci Ukrajiny, Litvy, Lotyšska a Polska. „Ani jedna země nemůže za pomoci síly měnit hranice jiné země. Všechny takové kroky se musí posuzovat jako porušení mezinárodního práva a mezinárodních hodnot,“ uvedl polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz.

„Nesmíme se bát nazývat věci pravými jmény – to, co dělalo a dělá Rusko proti svrchovanému státu, je válka mezi Ruskem a Gruzií, je to agrese, je to okupace a je to popření všech mezinárodních norem,“ citovala gruzínského prezidenta Giorgiho Margvelašviliho agentura Interfax.

Většina zemí světa považuje Abcházii a Jižní Osetii za součást Gruzie. Obyvatelé obou zemí se tak dodnes musí potýkat s potížemi, které jejich nejasný status přináší. Odtržení oblastí rozdělilo i mnoho rodin. „Je důležité, že si lidé vždy připomenou, k čemu zde došlo a čím jsme si museli projít,“ konstatovala obyvatelka města Cchinvali v Jižní Osetii.

Nevěřím, že se někdy vrátím domů. Soudím tak hlavně podle toho, jak se chová naše vláda. Američané, Evropané navštíví Gruzii a jen řeknou, jak moc jsou pobouření. Už mě to unavuje poslouchat.
Guliko Razmadzeová
gruzínská uprchlice z Jižní Osetie

Počet obětí pětidenního válečného konfliktu se počítá na stovky. Nejedná se jen o vojáky na obou stranách, ale i o civilní obyvatelstvo. Z Jižní Osetie a Abcházie uprchlo ze svých domovů na dvě stě tisíc lidí.