V Torontu útočil tichý „neškodný“ mladík stranící se lidí. Policie ho obvinila z desetinásobné vraždy

Události: Řidič dodávky najel v Torontu na chodník (zdroj: ČT24)

Alek Minassian, který v Torontu zabil dodávkou deset lidí, byl necelý den po svém činu obviněn z desetinásobné vraždy a ze 13 pokusů o vraždu. Pětadvacetiletého mladíka popsalo jeho okolí jako tichého, nemluvného a samotářského. Avšak podle zjištění médií patřil v minulosti k obdivovatelům Elliota Rodgera, který zabil v Kalifornii v roce 2014 šest lidí.

Minassian se podle serveru The Globe and Mail na jedné straně choval jako „neškodný“, sociálně neohrabaný a nemluvný student. Sotva fungoval a měl potíže ovládat tiky. Na druhé straně byl však IT odborníkem na vysoké úrovni, který se specializoval na počítačové čipy. 

Policie i média se snaží v tuto chvíli sestavit jeho profil z informací od jeho známých i z těch dostupných na sociálních sítích. Podle sítě LinkedIn Alek Minassian letos ukončil studium IT na Seneca College, která se nachází v blízkosti místa útoku.

Žádný extrémista. Byl tichý a samotářský

Alek Minassian nepatřil podle svého okolí k extrémistům, byl bezkonfliktní, tichý a málomluvný. Jeho bývalí spolužáci, kteří s ním chodili na střední školu sedm nebo osm let, ho popsali jako člověka bez známých náboženských či politických vztahů nebo silných názorů na cokoliv. Nevšimli si ani, že by měl nějakou zálibu v násilí.

Minassianovi spolužáci ani nevěřili, že by se kdy mohl naučit řídit. To, že by dokázal provést útok, si nikdo neuměl ani představit. Nejméně tři bývalí spolužáci uvedli, že se jim zdálo, že Minassian trpí sociálním postižením. Všichni ho popisují jako přátelského člověka, který nikdy neměl vážné konflikty.

Jako někoho se zjevnými známkami sociální a mentální poruchy, komu činí potíže mluvit s lidmi, být pod tlakem a kdo trpí konstantními nezvladatelnými tiky v rukách i v hlavě, charakterizoval Minassiana jeden z bývalých spolužáků, který s ním spolupracoval na školním projektu v roce 2015.

Dodávka najela v Torontu na chodník. Zabila devět lidí, dalších šestnáct jich zranila (zdroj: ČT24)

„Pamatuji si, že jsem ho vídal na chodbě, obvykle byl sám. Nebo v jídelně, tam také býval sám,“ zavzpomínal na bývalého spolužáka Ari Bluff.

„Nejsem si jistý, jestli měl nějaké skutečné kamarády. Aspoň to nebylo poznat. Vlastně jsem ho nikdy neviděl s nějakou partou přátel,“ dodal Bluff. 

Obdivovatel útočníka Rodgera

Policie stále hledá motivy činu. Zatím vyloučila napojení na teroristickou organizaci. NBC cituje americké a kanadské oficiální zdroje, které říkají, že jednou z příčin útoku mohla být duševní porucha. Vyšetřovatelé také uvedli, že se Minassian v minulosti zapojil do on-line diskuse o Elliotovi Rodgerovi.

Ten v roce 2014 v Kalifornii poblíž Santa Barbary nejprve ubodal tři lidi, pak sedl do auta a cestou střílel z okna na kolemjdoucí a zabil další tři z nich. Než tehdy dvaadvacetiletý pachatel začal zabíjet, zveřejnil video, ve kterém nadával na ženy, které odmítly jeho milostné návrhy. Rodger se rozčiloval, že z něj ženy udělaly „incela“.

Nová zkratka se skládá ze dvou anglických slov: involuntarily celibate, tedy v překladu nedobrovolný celibát. CBC News však upozorňuje, že pravost jeho profilu se zatím nepodařilo potvrdit. 

Minassian si v úterý před soudem vyslechl obvinění z desetinásobné vraždy a z 13 pokusů o vraždu. K obviněním se nevyjádřil a podle agentury AP neprojevoval takřka žádné emoce. Před soud opět předstoupí 10. května.

Omluva: V článku jsme původně uvedli, že Alek Minassian podle serveru The Globe and Mail patrně trpí jednou z forem autismu, Aspergerovým syndromem. Šlo však pouze o domněnku tohoto kanadského serveru, která se z jiných zdrojů nepotvrdila. Za uvedení těchto informací se omlouváme.