Řidič dodávky najel v Torontu na chodník. Zabil deset lidí, dalších patnáct zranil

V Torontu vjel řidič dodávky do lidí (zdroj: ČT24)

V Torontu najel řidič dodávky do lidí na chodníku. Deset lidí zemřelo, dalších 15 lidí bylo při incidentu zraněno. Uvedl to zástupce šéfa torontské policie Peter Yuen, podle něhož z výpovědí svědků jasně plyne, že šlo o úmyslný čin. Řidič byl zadržen a je vyšetřován, motiv policie nezná.

Nehoda se odehrála ve 13 hodin tamního času, tedy po 19. hodině středoevropského letního času, v rušné severní části Toronta North York poblíž stanice metra Finch. V místě nehody se pohybovali policisté s puškami, byla také uzavřena stanice metra. Policisté kvůli vyšetřování činu uzavřeli přilehlou silnici a lidem doporučili místu se vyhnout.

Bílá dodávka tam podle svědků srazila chodce na přechodu, vyjela na chodník a na úseku dlouhém několik stovek metrů porážela lidi. Policisté zanedlouho dodávku zastavili a muže zadrželi. Podle videa ze zatýkání zveřejněného kanadskými médii je patrné, že muž nejprve na policistu mířil pistolí, kterou pak zahodil a vzdal se. 

Mluvčí policie v Torontu Jenifferjit Sidhu pro CBC News uvedla, že vozidlo bylo zastaveno policií. Premiér Justin Trudeau vyjádřil soucit všem zasaženým.  

Místní obyvatel Henri Miller uvedl pro BBC, že nejprve dodávka zrychlila na 60 až 70 mil v hodině, pak se podle něj úmyslně stočila na chodník, kde kráčeli chodci.  Další ze svědků CBC řekl, že viděl na místě ležet na zemi nejméně čtyři zakrytá těla.

Útočník zatím neměl žádné problémy se zákonem

Šéf torontské policie Mark Saunders médiím řekl, že policie zadržela pětadvacetiletého Aleka Minassiana, který dosud neměl žádné problémy se zákonem a policie jej nevedla na seznamu nebezpečných osob. Podle zdrojů televize CBC jde o vysokoškolského studenta žijícího na severním torontském předměstí Richmond Hill. Televize uvedla, že není spojen se žádnou teroristickou organizací.

Podle Saunderse zatím není jasné, z jakého popudu řidič zabíjel. Agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní zdroj napsala, že vyšetřovatelé vidí jako pravděpodobný motiv terorismus, policisté to však oficiálně nepotvrdili.

Podle lidí, kteří Minassiana znají či znali, se nikdy neprojevoval násilně a byl spíše tichý a nenápadný. Na torontské střední škole podle spolužačky Shereen Chamiové navštěvoval lekce pro žáky s výukovým handicapem. „Nebyl společenský, ale pokud si vzpomínám, byl absolutně neškodný,“ řekla podle Reuters Chamiová.

Kanaďané jsou citlivý, věří v úspěch multietnického modelu. Věří v soužití různých náboženských a etnických skupin. Obývají se každého útoku, že by mohl poškodit tuto křehkou rovnováhu, kterou se v kanadské společnosti dlouhodobě daří udržovat.
Magdalena Fiřtová
katedra amerických studií FSV UK

Nájezdy automobilů do bezbranných chodců se v posledních letech staly častým způsobem útoků radikálních islamistů, kteří takto zabíjeli mimo jiné v Berlíně, Londýně, New Yorku či Nice. Kanadský premiér Justin Trudeau věří, že tyto útoky jsou ojedinělé a nezpůsobí kolaps multikulturního modelu. „Musíme zůstat věrni svým hodnotám a svobodám,“ prohlásil Trudeau.

Justin Trudeau: Národní bezpečnost útok neohrozil (zdroj: ČT24)

Bezpečnost summitu G7 není ohrožena

Premiér odmítá obětovat různorodost a diverzitu bezpečnostním opatřením.
Magdalena Fiřtová
katedra amerických studií FSV UK

V Torontu se nyní koná schůzka ministrů zahraniční skupiny vyspělých ekonomik G7. Policie ale v okolí hotelu Intercontinental, kde se šéfové diplomacií nacházejí, nepřijala podle agentury Reuters žádná viditelná opatření. Národní bezbečnost podle slov premiéra není ohrožena. Motiv útoku s národní bezpečností nesouvisel.  

 „Vždycky budeme přemýšlet o tom, abychom zajistili bezpečnost účastníků v co největším možném rozsahu. Uznávám, že tento incident nezměnil míru ohrožení v Kanadě. Vždy bude přemýšlet o tom, co můžeme zlepšit. Budeme se učit z těchto tragédií a budeme se snažit se vyhnout,“ prohlásil kanadský premiér.