Žena čínského právníka, který je už přes tisíc dní nezvěstný, skončila v domácím vězení

Čínské úřady zatkly tento týden manželku čínského právníka a bojovníka za lidská práva Wang Čchüan-čanga, který už je přes 1000 dnů zadržován na neznámém místě. Žena se před několika dny vydala na stokilometrový protestní pochod, aby přiměla Peking vysvětlit zadržování manžela. Úřady ale její pochod přerušily a daly ji do domácího vězení.

Wang Čchüan-čang se zabýval citlivými případy, obhajoval například členy zakázaného duchovního hnutí Fa-lun-kung nebo lidi, kteří si stěžovali, že je mučila policie.

V srpnu 2015 právník zmizel během rozsáhlých razií proti aktivistům za lidská práva. Většina případů byla od té doby uzavřena, ale Wang je dlouhodobě nezvěstný. To přimělo Wangovu manželku Li Wen-cu k rozhodnutí, že se vydá na stokilometrový pochod z Pekingu do města Tchien-ťin, kde je podle předpokladů její manžel zadržován.

V pondělí ženu zastavili policisté v civilu a odvezli ji do jejího domova v Pekingu, který teď nesmí opouštět. Li a její stoupenci to napsali v prohlášení, které zaslali agentuře Reuters.

„Li Wen-cu byla uvržena do domácího vězení a státní bezpečnost blokuje její dveře,“ uvedla ženina kamarádka Wang Čchiao-ling, jejíž manžel je také advokát zasazující se za lidská práva.

Příznivci Li Wen-cu poslali agentuře Reuters také videonahrávky, z nichž jedna ukazuje Li za mřížemi malého balkonu bytu, jak volá: „Můj manžel je zadržován více než tisíc dnů a já ani nevím, zda je teď naživu, nebo mrtvý. Šla jsem najít svého manžela - co jsem udělala špatného?“

Od nástupu k moci prezident Si Ťin-pching rozšiřuje tažení vůči disentu s poukazem na nutnost posílit bezpečnost a stabilitu země. Zatčeny byly stovky právníků a bojovníků za lidská práva, desítky z nich byly odsouzeny k vězeňským trestům.