Žena zmizelého čínského právníka ujde na protest 100 kilometrů, manžela neviděla tisíc dnů

Pochod za zmizelého čínského právníka (zdroj: ČT24)

Právník Wang Čchüan-čang byl zatčen čínskou policií v srpnu roku 2015 v rámci zátahu na stovky advokátů a aktivistů bojujících za lidská práva. Jako jediný se k rodině nevrátil – podle své ženy Li Wen-cu doslova zmizel z povrchu zemského. Li Wen-cu se proto vydala na stokilometrový pochod z Pekingu do města Tchien-ťin, kde by její manžel měl být vězněn. Chce tak donutit úřady, aby jí řekly, co se s mužem stalo.

Perzekuce právníků, kteří zastupovali citlivé případy, například členy zakázané náboženské skupiny Falun Gong, vyvolala protesty a vlnu zahraniční kritiky. Tu však Čína opakovaně odmítá. „Jedno je jisté, Čína se řídí zásadami právního státu,“ tvrdí mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing. 

Z více než dvou set zadržených právníků zatím nebyl propuštěn jen Wang Čchüan-čang. Li Wen-cu o svém muži neslyšela už tisíc dní. „Zatknout nevinného člověka, zavřít ho na tisíc dní, to je kruté. Bezcitné,“ říká žena, která se vydala na stokilometrový protestní pochod do Tchien-ťinu, kde by její manžel mohl být vězněn.

Od čínských úřadů žádá informace o jeho stavu. Svou pouť naplánovala tajně, jelikož žije pod policejním dohledem. Doufá, že do Tchien-ťinu půjde dvanáct dní, pokud jí tajné služby pochod nepřekazí.

„Nevíme nic o tom, v jakém je stavu. Nebyl v kontaktu s advokátem. Nevíme ani, jestli je ještě naživu. Je to znepokojující situace, nejen pokud jde o Wang Čchüan-čanga, ale také pokud jde o zásady právního státu v Číně,“ upozornil William Nee z lidskoprávní organizace Amnesty International.

Postrachem jsou takzvané černé věznice

Tažení proti lidem, kteří zastupují občany při střetu se státní mocí, je jedním z pilířů současné generace čínských vůdců. Tyto osoby často končí v takzvaných „černých věznicích“, izolováni od světa na místech, kde není žádná televize, knihy ani kontakt se světem. Mezi běžné praktiky patří odepírání spánku, oslepování prudkým světlem a každodenní několikahodinové výslechy.

Zařízení existují mimo vězeňský systém, proto je v nich zneužívání a mučení častější. Čínské zákony mučení zakazují, soudy přesto uznávají vynucená doznání jako důkaz.